Tydzień Kuchni Polskiej. Akcja kulinarna jakiej Szczecin jeszcze nie próbował [ZDJĘCIA]

Agata Maksymiuk
100 lat niepodległości Polski, to doskonała okazja, by przypomnieć sobie dawne dania - przekonują inicjatorzy akcji “Tydzień Kuchni Polskiej” i zapraszają do szczecińskich restauracji.

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości obchodziliśmy już wiele wydarzeń i uroczystości, jednak ta jest naprawdę smakowita. Firma Makro wraz z szefami kuchni z całej Polski podjęła inicjatywę i powołała do życia Tydzień Kuchni Polskiej. W wydarzeniu nie mogło zabraknąć silnej reprezentacji Pomorza Zachodniego.

- W Szczecinie mamy trzech ambasadorów - wyjaśnia Iwona Niemczewska, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Z drugiej Strony Lustra. - To Bolek Sobolewski z Na Kuńcu Korytarza, Dariusz Siwak z Park Hotel i ja. Dołączyli do nas jeszcze dwaj szefowie: Paweł Salamon z Gorzowa i Rafał Durka z Kołobrzegu. Podobnie jak nasi koledzy z Polski, podjęliśmy się interpretacji ponad 100-letnich, historycznych receptur trzech zaborów, kuchni żołnierskiej oraz kuchni żydowskiej. Zobowiązaliśmy się przy tym do użycia produktów regionalnych. Co z tego wynikło? Będzie można się przekonać, odwiedzając nasze restauracje od 5 do 11 listopada.

Celem programu jest przede wszystkim zwiększenie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie patriotyzmu kulinarnego. Wydarzenie swoim patronatem objął Marszałek województwa zachodniopomorskiego.

- Tydzień Kuchni Polskiej, to ogólnopolska idea, ale cieszę się, że została podjęta przez reprezentantów Pomorza Zachodniego - mówi Marszałek Olgierd Geblewicz. - W naszym regionie mamy utalentowanych szefów kuchni którzy mogą mierzyć się z najlepszymi w Polsce i Europie. Przede wszystkim jednak odkrywać polskie smaki i związane z nimi historie. Myślę, że w ostatnich latach Polacy rozkoszowali się w daniach świata, widać to choćby po różnorodności oferty restauracyjnej w Szczecinie, więc w ramach tej akcji gorąco namawiam do powrotu do tradycji i odkrywania nowych zapomnianych horyzontów.

Polecamy również: Kuchenne Rewolucje w "Morze Las" w Świnoujściu. Zobacz ZDJĘCIA!

Wideo

Materiał oryginalny: Tydzień Kuchni Polskiej. Akcja kulinarna jakiej Szczecin jeszcze nie próbował [ZDJĘCIA] - Głos Szczeciński

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3