Trwa szczeciński Oktoberfest w Alei Kwiatowej! Cieszy się dużym zainteresowaniem

Łukasz Czerwiński
Łukasz Czerwiński
Oktoberfest w Szczecinie przyciąga mieszkańców do wspólnej biesiady. Jeszcze dziś macie szansę tam być!
Oktoberfest w Szczecinie przyciąga mieszkańców do wspólnej biesiady. Jeszcze dziś macie szansę tam być! Andrzej Szkocki
Odwiedzając Aleję Kwiatową, mieszkańcy Szczecina znów mogą wybrać się w podróż po Europie. Po włoskich smakach, tym razem zagościło tam bawarskie święto Oktoberfest.

Szczecinianie chętnie korzystają z atrakcji przygotowanych przez organizatorów, a także otwierają się na smakowe eksperymenty. Przy stoiskach, w których swoje siedziby mają browary z całej Polski, tworzą się długie kolejki. Oprócz kulinarnych doznań, uczestnicy festiwalu mają również okazję zdobyć wiedzę na temat browarnictwa.

Michał Zaborowski, który prowadzi blog chmielokracja, podjął próbę dopasowania określonego rodzaju piwa, do płci czy grupy społecznej. Następnie podzielił się ze słuchaczami swoim smakowym doświadczeniem, skupiając się na klasycznym odczuciu goryczy. Bardziej "wkręceni w temat" mogli wybrać się na historyczny spacer piwnym szlakiem Szczecina lub nauczyć się domowych sposobów warzenia od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

ZOBACZ TEŻ:

Każdy może stworzyć własny browar

Okazuje się, że każdy może zostać browarnikiem i w domowym zaciszu stworzyć własny złocisty trunek. W całej Polsce do stowarzyszenia należy już około tysiąca osób, a w Szczecinie jest ich pięćdziesięciu. Proces tworzenia domowego piwa trwa ponad miesiąc.

- Obecnie zestawy do warzenia można zakupić w internecie. Jedno warzenie zajmuje około sześciu godzin, a proces fermentacji trwa dwa do trzech tygodni. Później, po przelaniu do butelek, potrzeba jeszcze około dwóch tygodni na gazowanie - opowiada Michał z PSPD.

Zapytaliśmy znawcę, jakie rodzaj uwarzyć najłatwiej i czym się różni od tych z półek sklepowych.

- Lager jest bardzo trudnym stylem, to są piwa o bardzo czystym profilu i niełatwo jest w nim zamaskować błędy w fermentacji. Dużo łatwiej jest zrobić Stout - radzi Michał - Domowe piwo przede wszystkim spełnia nasze oczekiwania, gdyż warzymy to co chcemy wypić. Dostosowujemy się do własnym potrzeb - dopowiedział członek PSPD.

Festiwal potrwa jeszcze dziś, do godziny 18.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Bon na kulturę. Do wydania 400 euro!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie