Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Truskawki coraz tańsze

Robert Duchowski
Robert Duchowski
Truskawki tanieją z dnia na dzień. Dziś kosztują średnio 7 zł za kg. W przyszłym tygodniu cena może spaść aż o dwa złote.

Na początku sezonu, czyli niecałe dwa miesiące temu truskawki kosztowały 12-14 zł.

- Tamte nie były jednak dobre – mówi Joanna Kaleta z Pomorzan. – Smakowały sztucznie i nie były słodkie.

Dzisiaj kosztują w zależności od sklepu od 6 do 8 zł. Są już słodkie i dojrzałe. Według sprzedawców sezon na truskawki można uznać już za otwarty.

- Klienci kupują owoce już na kilogramy, to dobry znak – przekonuje Irena Wełnicka, która sprzedają w warzywniaku na Turzynie. – Truskawki tanieją z dnia na dzień. Spodziewamy się, że w tym roku ceny będą niższe, niż rok temu. Widać to już po ofercie na hurcie. Za tydzień mogą kosztować już pięć zł, ale trudno teraz przewidzieć jaka będzie cena minimalna.

Truskawki warto kupować ze względu na ich wartości odżywcze. Te owoce mają sporo witaminy C i B2, trochę B1 i A. Warto wiedzieć, że 10 dag surowych truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Truskawki mają dużo potasu, wapnia i magnezu - działa odkwaszająco. Żelazo sprawia, że mają one działanie wzmacniające. Truskawki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm oraz chorym na wątrobę i nerki. Są dobre również dla cukrzyków.

Podpowiadamy jakie łatwe w przygotowaniu potrawy można sporządzić z truskawek:

Koktajl truskawkowy

Składniki:

* 250 g truskawek

* 1 litr maślanki

* cukier

Truskawki myjemy z szypułkami, które odrywamy na końcu. Wrzucamy do miksera lub Blendera i stopniowo dolewamy maślanki. Cukru dodajemy według gustu.

Truskawki w śmietanie

Składniki:

* truskawki

* śmietana lub jogurt

* cukier

Szypułki odrywamy dopiero po umyciu truskawek. Polewamy je śmietaną lub jogurtem. Posypujemy cukrem do smaku

Pierogi z truskawkami

Składniki:

* mąka

* woda

* truskawki

Do mąki dodajemy stopniowo wody i ugniatamy aż do powstania jednolitej masy. Masę rozwałkowujemy na grubość około 2,3 mm. Kroimy na kwadraty o boku około 6-10 cm – wedle uznania. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki kładziemy na pokrojonych kwadratach i zaklejamy „na prostokąt” lub „ na trójkąt”.

Zupa owocowa z truskawek

Składniki:

* truskawki

* woda

* śmietana

* cukier

* kisiel truskawkowy

* makaron

Truskawki gotujemy przez kilka minut z cukrem. Dodajemy stopniowo kisiel truskawkowy, żeby zupa miała bardziej gęstą konsystencję. Na końcu dodajemy śmietanę. Żeby się nie zważył trzeba ją wcześniej wymieszać w małym garnuszku z zupą w proporcjach 1:1. Podawać samą lub z makaronem.

Makaron (ryż) z sosem truskawkowym

Składniki:

* truskawki

* śmietana

* cukier

* makaron świderki

Truskawki miksujemy ze śmietaną i cukrem mikserem lub blenderem. Nakładamy na ugotowany makaron. Kilka truskawek można pokroić w ćwiartki i posypać dla dekoracji.

Dżem z truskawek

Składniki:

* 1 kg truskawek

* 1 kg cukru

Potrzebujemy kilogram truskawek i kilogram cukru. Truskawki z szypułkami należy umyć w zimnej wodzie. Po oderwaniu szypułek truskawki przełożyć do dwulitrowego garnka, zasypać cukrem na noc.

Następnego dnia gotować pięć minut. Dwa dni później gotować dziesięć minut, a ostatniego dnia na niedużym ogniu gotować piętnaście minut. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i owinąć w koc. Tak słoiki powinny stygnąć przez kilkadziesiąt minut.

 

Przeczytaj też:

Kupujemy już truskawki?

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto