Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To jest prawdziwe święto! Pasztecik szczeciński ma 46 lat

Marek Rudnicki
Archiwum
W poniedziałek podjęto decyzje, że data 20.10, czyli urodziny Szczecińskiego Pasztecika, będzie również świętem regionalnego specjału. Smacznego!

Pasztecik szczeciński jest zachodniopomorskim produktem tradycyjnym. Znany i lubiany przez szczecinian przysmak został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 13 grudnia 2010 r. Wniosek w tej sprawie złożyła szefowa firmy, Bogumiła Polańska.

- W tym roku po raz pierwszy pasztecik szczeciński będzie promowany w formie święta - mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa. - Chcielibyśmy, aby pasztecik, który jest naszą chlubą i dumą, był produkowany z najlepszych surowców, by wszyscy przyjezdni zachwalali ten smakołyk.

Smak ciepłego, drożdżowego ciasta z farszem serowo-pieczarkowym znają niemal wszyscy mieszkańcy Szczecina i to już od wielu pokoleń i kilkudziesięciu lat. W ofercie jest także nadzienie z kapustą i grzybami, z jajkiem i oczywiście z mięsem wołowym. 20 października obchodzić będzie swoje 46 urodziny.

- Samodzielnie przygotowujemy zarówno ciasto drożdżowe, jak i nadzienia. Pasztecik serwujemy na ciepło prosto z maszyny - mówi twórczyni paszteciku, Bogumiła Polańska. - Początkowa wersja dla wszystkich, czyli z mięsem wołowym, z biegiem lat rozszerzona została o farsze serowo -pieczarkowy, z kapustą i grzybami oraz jajkiem, zyskując tym samym uznanie wegetarian.

Wicemarszałek na konferencji prasowej zapowiadającej Dzień Pasztecika Szczecińskiego, przedstawił Pełnomocnika Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego ds. Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Funkcje tę społecznie pełnić będzie dr hab. profesor US Bogdan Matławski.

Pełnomocnik jest profesorem Uniwersytetu Szczecińskiego w Katedrze Etnologii i Antropologii Kulturowej na Wydziale Humanistycznym (kierownik Zakładu Pomorza i Skandynawii). W 2009 roku za audycję "Kraj za miastem" został wyróżniony w kategorii "Publicystyka" w XVIII edycji Konkursu "Dziennikarz Roku 2008" organizowanym przez szczeciński oddział Stowarzyszenia Dziennikarzy Rzeczpospolitej Polskiej "Pomorze Zachodnie" oraz Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

- Wiedza na temat tradycyjnego rzemiosła stanowi wartość w dziedzictwie niematerialnym - mówi prof. Bogdan Matławski. - Umiejętności i technika wytwarzania, zwyczaje religijne, obyczaje, przekazy ustne mają ogromną wartość. Województwo zachodniopomorskie bardzo prężnie promuje już naszą zachodniopomorska kulturę kulinarną. To bardzo ważne.

Cztery szczecińskie punkty sprzedaży, oferujące pod nazwą pasztecik szczeciński produkt tradycyjny, zapraszają do spróbowania smakołyku w promocyjnej cenie. Po tę tradycyjne warto udać się do:

- Baru Gastronomicznego „Pasztecik” przy al. Wojska Polskiego 46, skosztujemy wszystkie jego rodzaje: mięsny, serowo-pieczarkowy, z kapusta i grzybami oraz z jajkiem; wtorek – 20 października br. czynny w godz. 10.00-19.00;

- Pasztecika w CH Molo przy ul. Mieszka I nr 73 gdzie posmakujemy serowo-pieczarkowego; wtorek – 20 października br. czynny w godz. 9.00 – 21.00;

- Mario Pasztecik Rynek Zdroje, ul. Mł. Polskiej 26 B, Pawilon nr 45, który oferuje pasztecik tradycyjny serowo –pieczarkowy; wtorek – 20 października br. czynny w godz. 10.00 – 18.00;

- „Pasztecik Galaxy”, Al. Wyzwolenia 18, 70-554 Szczecin, gdzie można skosztować pasztecik tradycyjny z nadzieniem serowo-grzybowym; wtorek – 20 października czynny w godz. 9.00-21.00.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto