Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To była tłusta sobota! Jaki jest idealny pączek? [zdjęcia, wideo]

Mariusz Parkitny
W sobotę organizatorzy imprezy cukierniczej rozdali około 1,5 tysiąca pączków w szczecińskim centrum handlowym Galaxy. Cukiernicy pokazywali, jak zrobić pysznego pączka.

- Pamiętajmy, żeby nadzienie było smaczne, wkładamy je zanim usmażymy pączka - mówił Andrzej Wojciechowski, starszy cechu Rzemiosł Spożywczych w Szczecinie, właściciel najstarszej piekarni-cukierni w mieście.

Miłośnicy pączków mogli tez wystartować w konkursie na najszybciej zjedzone 10 pączków. Chętnych nie brakowało.

- Bardzo lubię pączki, najchętniej z dżemem. Robię według przepisu mojej babci - mówiła jedna z uczestniczek spotkania.

Dziś cukiernicy pokazywali jak zrobić pączka smażąc go tradycyjnie w garnku.

Producenci pączków rzemieślniczych przekonują, że pączki kupione w supermarketach nie są tak dobrej jakości, jak te kupione w cukierni. Jak się okazuje, konsumenci mają tego coraz większą świadomość. Po wielkim zachwycie supermarketami wracają do piekarń – szukają dobrego pączka, dobrego, zdrowego pieczywa.

- Pączek przemysłowy można wyprodukować już za 16 groszy, taki jest jego koszt surowcowy, pączek rzemieślniczy to minimalnie nieco ponad 1 zł za same surowce – zauważa Wacław Woźniak, właściciel piekarni i cukierni w Szczecinie. - W marketach pączki są mrożone, produkowane kilka miesięcy wcześniej, dopiero później są odpiekane w piecu. Kosztują mniej, ale też smakują inaczej. Tradycyjny pączek to pączek różany ze skórką pomarańczową. Cała produkcja pączka trwa ok. 5-6 godzin, ale może się nawet rozciągnąć do 12 godzin. Podstawowymi składnikami do sporządzenia ciasta jest mąka, jaja, tłuszcze, cukier, mleko, sól, drożdże.

Pączki powstają z delikatnego ciasta drożdżowego tradycyjną metodą dwufazową. Najpierw sporządzany jest rozczyn, któremu pozwala się wyrosnąć, następnie dodaje się składniki i wyrabia się ciasto. Ciasto dzieli się na porcje po ok. 1500 g i pozostawia do wstępnego rozrostu. Potem porcje dzieli się na 30 sztuk, zawija się z nadzieniem i układa na deski, które trafiają na wózkach produkcyjnych do komory fermentacyjnej. Tam pączki się rozrastają, tam nabierają wielkości i aromatu. Na końcu pączki są smażone w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza przez 2-3 minuty z każdej strony.

By sprostać oczekiwaniom klientów pączki są dekorowane. Używa się do tego pomady, czekolady, cukru pudru, posypek, skórek pomarańczowych. Jeden pączek rzemieślniczy to ok. 300 kalorii. By go spalić trzeba przebiec ok. 3 km.

- Spokojnie. Trwa karnawał. Zdążymy spalić te kalorie - uspokajał Andrzej Wojciechowski.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To była tłusta sobota! Jaki jest idealny pączek? [zdjęcia, wideo] - Szczecin Nasze Miasto

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto