Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek. Tradycyjny pączek. Czy jeszcze istnieje?

Agata Maksymiuk
Konkurujący ze sobą cukiernicy coraz bardziej obniżają ceny swoich łakoci, jednak wcale nie oznacza to, że na tym zyskujemy.

- Tajemnica dobrego wypieku pączków kryje się w czasie, jaki jest potrzebny do ich przygotowania - mówi Dana Gołowa, związana z dawną cukiernią Duet. - Niestety, produkcje masowe oszczędzają na tym. W zamian dostajemy porcję chemii. Nie łatwo dziś o dobre pączki.

Tłusty czwartek to jedna z ulubionych tradycji w naszym kraju. Obliczono nawet, że w tym dniu każdy Polak zjada średnio po 2,5 pączka. Jeden pączek w zależności od wielkości i nadzienia ma od 200 do nawet 400 kalorii. By spalić jednego pączka należy przez 30 minut biegać lub uprawiać fitness. Tak przynajmniej uważają trenerzy.

Pochłaniając tysiące pustych kalorii, niestety nie zastanawiamy się nad konsekwencjami dla naszego organizmu - mówi Klaudia Sygit, instruktorka fitness. - Pączki są smaczne, jednak bardzo tłuste. Odradzałabym spożywanie ich codziennie. Po za tym mają w sobie wiele sztucznych ulepszaczy smaku. Nie tylko negatywnie wpływają na naszą kondycję ale i zdrowie.

Stowarzyszenie Slow Food Szczecin oraz Restauracja Dzika Gęś zorganizowały specjalną degustację pączków. Celem spotkania było odnalezienie najbardziej tradycyjnego smaku pośród pączków dostępnych w szczecińskich lokalach. Na stole pojawiły się pączki z 14 różnych źródeł - małych osiedlowych sklepików, a także dużych supermarketów. Oceny dokonała specjalnie powołana komisja.

- Niestety, ale w naszym mieście nie ma już pączków jakie pamiętamy sprzed 30 lat lub też z receptur naszych babć - mówi Andrzej Buławski ze Slow Food Szczecin. - Smaki są ulepszone przez co wydają się sztuczne.

Najlepiej w ocenie wypadła cukiernia Wojciechowski. Zdobyła 16 punktów na 30. Następne były Cukiernia Woźniak i Asprod. Na końcu znalazły się pączki z Lidla i Biedronki.

- Chcąc odnaleźć tradycję najlepiej spróbować zrobić pączki samemu - mówi Dana Gołowa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto