Rewolucja żywieniowa doprowadziła do poważnego spadku sprzedaży chleba, tak podaje Dziennik. Polacy kupili średnio o 2kg na osobę mniej niż w zeszłym roku. Efekt – ponad 300 piekarni zbankrutowało, wiele innych ma poważne kłopoty.
- Tak, potwierdzam zmienił się gust żywieniowy wśród mieszkańców Szczecina – mówi Aneta Gapińska z firmy Asprod. – Obecnie panuje tendencja, żeby jeść chrupkie pieczywo zamiast tradycyjnego chleba, którego sprzedaje się mniej. Robi wiele ,żeby zachęcić ludzi do spożywania szczególnie ciemnego pieczywa, zwłaszcza razowego. Takie pieczywo jest podstawą piramidy żywieniowej. Nawet na opakowaniach, w których sprzedajemy pieczywo są rysunki przypominające o tym, co powinno stanowić podstawę naszego żywienia.
Według naszej rozmówczyni na zachodzie Europy znowu wraca moda na spożywanie tradycyjnego pieczywa, więc tendencja panujące w Polsce jest przejściowa.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?