Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szczecinianie kochają jabłka. Na przekór Putinowi

Redakcja MM
Redakcja MM
Cała Polska wpiera akcję "Jedz jabłka". Również Szczecin
Cała Polska wpiera akcję "Jedz jabłka". Również Szczecin Sebastian Wołosz
W związku z rosyjskim embargiem na polskie owoce i warzywa, w całym kraju mamy trend na jedzenie jabłek i picie polskiego cydru. Szczecinianie też dołączyli się do akcji przeciwko decyzjom Putina i chętniej kupują polskie jabłka.

CELINA WOJDA
[email protected]

1sierpnia prezydent Rosji Władimir Putin wprowadził embargo na polskie owoce i warzywa. Była to odpowiedź na sankcje, jakie nałożyła na Rosję Unia Europejska w związku z konfliktem na Ukrainie. Przez ten zakaz wielu polskich sadowników może ucierpieć i ponieść bardzo duże straty. Na przekór Putinowi Polacy postanowili kupować więcej jabłek.

„Na straganie w dzień targowy”

Cała Polska wpiera rodzimych sadowników. Akcja „Jedz jabłka” cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Szczecinianie oraz nasi restauratorzy i przedsiębiorcy również przyłączają się do akcji i promują polskie jabłka.

– Klienci kupują więcej, śmieją się, że to na złość Putinowi. Mówią, że jedno będzie właśnie dla niego – mówi Leokadia Szram z Targowiska Turzyn.

Na naszych ryneczkach możemy znaleźć różne gatunki polskich jabłek. Teraz najlepiej sprzedają się te typu piros i one przeważają na stoiskach. Ale przedsiębiorcy nie handlują tylko jednym gatunkiem.

– Mamy jeszcze papierówki, chociaż to już taka końcówka, oczywiście można już też kupić antonówkę i paulared – dodaje Leokadia Szram.

Jak mówią handlowcy są to jabłka „do jedzenia” i można z nich zrobić bardzo dobre ciasto.

Jabłka kosztują tyle samo co w ubiegłym sezonie. Ceny wcale nie są wygórowane. Za kilogram polskich jabłek zapłacimy około 3 zł. Papierówka kosztuje od 2,50 do 3 zł, pirros od 2,80 do 3,50, antonówka 3-3,50, a paulared od 3 do 4 zł.

– Ceny nie są wysokie, powiedziałabym nawet, że mamy tanie jabłka – mówi Ewa Mikołajewska z Targowiska Turzyn.

Hipermarkety oferują nieco tańsze owoce niż ze z targowiska. W Carrefourze np. można kupić jabłka typu Idared za 2,49 zł kg, Ligol za 2,79 zł za kg oraz Golden 3 kg – 4,99 zł.

Jabłko w restauracji

Szczecińscy restauratorzy również przyłączają się do akcji i promują polskie owoce. Trend udzielił się kilku szczecińskim lokalom. Gratisowe jabłka można dostać np. w Szczecin Meeting Point na Alei Kwiatowej.

– Od kilku dni do każdego zamówionego u nas napoju dodajemy piękne, soczyste polskie jabłko! To nasza reakcja na akcję „Jedz jabłka”. Pomysłodawcą był oczywiście szef Piotr Gałka, a ja zająłem się już wykonaniem i rozpowszechnieniem. To akcja, do której dołącza się cała Polska. Klienci podchodzą do tego również w sposób żartobliwy. Uśmiechają się i mówią, że to bardzo dobry pomysł – mówi nam Sebastian Multan odpowiedzialny za akcję „Jedź jabłka” w Columbus Szczecin Meeting Point.

Restauracja „Niebo” na Podzamczu również przyłącza się do jabłkowego szaleństwa. Właściciele postanowili wprowadzić dodatkowe soki i kompoty ze świeżych polskich jabłek oraz pyszną szarlotkę w kilku wariantach.

– Dołączyliśmy do ogólnopolskiej akcji. Dla mnie nie ma najmniejszego kłopotu, by upiec szarlotkę, to nic trudnego. W ten sposób łączymy przyjemne z pożytecznym. Kilka dni temu zamówiliśmy całą skrzynkę jabłek, zrobiliśmy z nich sok, kompot i ciasto. Od zawsze mamy wegańską wersję szarlotki, którą sprzedajemy w weekendy i tradycyjną, domową na maśle – wyjaśnia Aleksandra Lekan, szef kuchni Wine Baru Cafe Niebo.

Samo zdrowie

Pomysłodawca akcji „Jedź jabłka” zrobił duży ukłon w stronę naszego zdrowia. Jedzenie tych owoców dostarcza nam bardzo dużo witamin, zwłaszcza witaminy C. Zjedzenie dwóch jabłek zapewnia realizację normy na tą witaminę w 35 procentach.

– W naszych, polskich królach sadów znajdziemy: witaminę A, E, niacynę, tiaminę, oraz szereg składników mineralnych tj.: potas, cynk i fosfor – mówi dietetyk Zuzanna Remiszewska z gabinetu dietetycznego Dom Dobrej Diety.

Jabłko ma również bardzo małą liczbę kalorii – a to dobra informacja dla osób będących na diecie. Zjadając jeden owoc dostarczamy naszemu organizmowi 70 kcal.

– Dziennie powinniśmy dostarczać do organizmu minimum 300 g owoców, czyli 2 średniej wielkości jabłka. Czy warto jeść jabłka? Oczywiście! Największym plusem soczystych jabłek jest ich pochodzenie. Nie są przywożone z dalekiej Ameryki, zrywane jako niedojrzały owoc, pryskane chemią są naturalne, nasze. Jedzmy jabłka surowe, pieczone, duszone – zaleca dietetyk.

Historie odnośnie tego, że jabłka fermentują nam w żołądku i są niezdrowe dla osób będących na diecie to mity.

– Owoce, w tym jabłka, absolutnie nie przeszkadzają w diecie, odchudzaniu, wręcz przeciwnie – dostarczają błonnik, który dba o perystaltykę jelit, witamin, składników mineralnych i wodę. Wypełniają nasz żołądek, przez co czujemy się syci, powoli się trawią, mają niski indeks glikemiczny – zapewnia Zuzanna Remiszewska.

Jabłkowe szaleństwo

Do jabłkowych żniw jeszcze trochę. Z gatunków, które teraz są dostępne na rynku, można już stworzyć coś smacznego. W polskiej kuchni jabłka są od zawsze. Dostępne odmiany nie nadają się jeszcze na to by zrobić z nich przetwory, ale smaczne posiłki jak najbardziej. Największą popularnością w polskiej kuchni cieszy się pieczona kaczka z jabłkami.

Zaraz za nią ustawiają się sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami. Jabłkowe desery również cieszą się bardzo dużym powodzeniem. Szarlotka, to przecież ciasto, które potrafi zrobić każda babcia. Smaczne również są jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym.

Odmian naszych jabłek jest wiele. Choć nie wszystkie owoce powstały w Polsce, to sprzedawcy zapewniają, że pochodzą z polskich sadów.

Przygotowaliśmy dla Was małą ściągę z jakie gatunki nadają się najlepiej do jedzenia, a jakie do pieczenia i smażenia.

Antonówka najlepiej sprawdzają się w roli przetworów dżemów, marmolad, musów. Można je piec, gotować, wykorzystywać jako dodatek do mięs, ciast i racuchów.

Papierówki z kolei doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia. Można z nich przygotować wyśmienite kompoty i ciasta.

Soczyste i słodkie lobo jest odmianą jesienną. Bardzo dobrze nadają się do deserów i bezpośredniego spożycia.

Ligol to odmiana jabłek deserowych. Można je dodawać do racuchów oraz do mięs i sałatek. Nie nadają się natomiast na przetwory.

Szampion to duże jabłka uwielbiane przez małe dzieci. Śmiało można z nich zrobić pyszne musy, soki i konfitury.

Szara reneta jest odmianą idealnie nadającą się do przyrządzania przetworów. Śmiało można je piec, smażyć i dodawać do mięs.

Landsberska doskonałe jako dodatek do mięs szczególnie drobiu. Można z nich zrobić kompoty, soki, wina i nalewki.

Szarlotka

wg Aleksandry Lekan z restauracji „Niebo”

Składniki na kruche ciasto: mąka krupaczatka,
chłodne masło,
żółtko,
odrobina cukru i
szczypta soli.

Wszystkie składniki energicznym ruchem siekamy a następnie bardzo szybko wyrabiamy by powstała nam kula.

Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce przez kilkadziesiąt minut. Później wykładamy nim blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i podpiekamy do lekko złocistego koloru.

– Musimy uważać by ciasto nam się nie spaliło za mocno! Pieczemy je na mniej niż złoty kolor – ostrzega szef kuchni.

Mus jabłkowy:

  • obrane jabłka ścieramy na tarce,
  • dodajemy do nich cukier,
  • wanilię,
  • odrobinę soku z cytryny
  • i cynamon.

Całość smażymy w rondelku i pozostawiamy do odparowania.

Ciasto: Na schłodzony spód nakładamy jabłka i posypujemy je kruszonką przygotowaną z masła, mąki krupczatki, brązowego cukru, szczypty soli i zmielonych migdałów.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy do momentu zezłocenia się kruszonki.

– Nigdy nie robię szarlotki na czas, dlatego też nie potrafię powiedzieć ile powinna ona „siedzieć” w piekarniku. Jeśli ciasto będzie miało piękny, złoty kolor to na pewno będzie dobre. Życzę smacznego! – dodaje Aleksandra Lekan.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto