Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX w., kiedy to ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała od radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania pierożków, nazwanych pasztecikami. Przysmak z parzonego ciasta pokochali mieszkańcy, ale i także turyści odwiedzający Szczecin.
Początkowo serwowane były z farszem mięsnym, później także z masą jajeczną i rybną, z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś w sprzedaży dostępne są także z serem i pieczarkami czy kapustą i grzybami. W grudniu 2010 pasztecik szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych na wniosek Bogumiły Polańskiej, z najdłużej serwującego do dziś ten przysmak Baru Gastronomicznego przy al. Wojska Polskiego 46.
Tajemnica receptury kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. I właśnie takie paszteciki zjemy w pięciu szczecińskich punktach i barach, które przystąpiły do akcji Urzędu Marszałkowskiego i zadeklarowały, że w sprzedaży oferują pod nazwą pasztecik szczeciński.
Lista lokali gdzie kupimy paszteciki w promocyjnej cenie:
- Barze Gastronomicznym „Pasztecik”, ul. Wojska Polskiego 46
- Paszteciku przy Hali Piastowskiej, ul. Barbary 1a
- Paszteciku CH Molo, ul. Mieszka I, nr 73
- Paszteciku Sp. z o.o., ul. Ks. Kard. Wyszyńskiego 10
- C.H.U. Manhattan, pawilon 47b, ul. Staszica 1
Zobacz też: "Wychowały się na nich już cztery pokolenia". Pasztecik szczeciński obchodzi 45. urodziny [wideo, zdjęcia]
Polecamy też: [Pasztecik vs. paprykarz. Pojedynek dwóch kultowych potraw ze Szczecina [wideo]
](https://szczecin.naszemiasto.pl/pasztecik-vs-paprykarz-pojedynek-dwoch-kultowych-potraw-ze/ar/c8-2745968)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?