Jury doceniło ich przystawkę - bulion z wędzonej kaczki z dodatkiem szczecińskiej Starki
- W konkursie chodziło m.in. o to, aby przy przygotowywaniu potraw wykorzystać regionalne produkty - mówi Kamil. - My do bulionu postanowiliśmy dodać nieco szczecińskiej Starki. Pomysł przypadł do gustu jury.
Przewodniczącą Jury była Hanna Szymanderska, znana dziennikarka i autorka książek kucharskich.
W konkursie wzięli udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Uczniowie zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów. Kamil i Mateusz na przystawkę, docenioną przez jury w szczególny sposób, przygotowali bulion z wędzonej kaczki. Daniem głównym był śledź smażony podany na rissosto z pęczaku, zaś deserem szczecińskie tiramisu.
Wręczenie nagród i wyróżnień odbyło podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył się w ubiegłą niedzielę.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?