Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Sukces szczecińskich uczniów

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
Fot. Andrzej Szkocki
Kamil Kuszyński i Mateusz Całka, uczniowie Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie zostali wyróżnieni w konkursie kulinarnym "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska".

Jury doceniło ich przystawkę - bulion z wędzonej kaczki z dodatkiem szczecińskiej Starki

- W konkursie chodziło m.in. o to, aby przy przygotowywaniu potraw wykorzystać regionalne produkty - mówi Kamil. - My do bulionu postanowiliśmy dodać nieco szczecińskiej Starki. Pomysł przypadł do gustu jury.

Przewodniczącą Jury była Hanna Szymanderska, znana dziennikarka i autorka książek kucharskich.

W konkursie wzięli udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Uczniowie zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów. Kamil i Mateusz na przystawkę, docenioną przez jury w szczególny sposób, przygotowali bulion z wędzonej kaczki. Daniem głównym był śledź smażony podany na rissosto z pęczaku, zaś deserem szczecińskie tiramisu.

Wręczenie nagród i wyróżnień odbyło podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył się w ubiegłą niedzielę.


od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto