MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Ser wspomaga odporność i dodaje energii

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
O tej porze roku zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze ...
O tej porze roku zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze ... http://www.sxc.hu
O tej porze roku zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Nie zapominajmy też o żółtym serze. Dodaje energii.

Witaminy z grupy A, B i D oraz cynk i miedź, które zawiera ser żółty, są odpowiedzialne za budowę naturalnej bariery przed bakteriami i wirusami, i niezbędne do dobrego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego.

– Zbilansowana dieta pozwala zachować odporność i dobre samopoczucie. Należy więc sięgać po produkty wartościowe, szczególnie zimą, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na niedobór witamin i mikroelementów. Już jeden plasterek żółtego sera
zawiera wartości korzystnie wpływające na odporność – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. - Ser żółty zawiera również tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw.hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Odpowiada ona za nasze samopoczucie. Ponadto zawarty w serze dojrzewającym chrom także koi nerwy, łagodzi bóle głowy i uspokaja. Jest to istotne w okresie zimowym, kiedy dni są krótkie i często narzekamy na złe samopoczucie.
– Ser żółty zawiera również magnez, który stymuluje pracę mózgu oraz poprawi a pamięć i procesy myślenia – uzupełnia Ewa Polińska.

Z racji kaloryczności ser żółty powinien być spożywany systematycznie, ale z umiarem. Zjadany z rozsądkiem dostarcza organizmowi tylko pełnowartościowej energii, nie zaś pustych kalorii. Podany z warzywami bądź z bułką razową jest
smaczną alternatywą dla innych wartościowych produktów. Zawiera też białko – jeden z podstawowych składników odżywczych, poza węglowodanami i tłuszczami.

– Ser dojrzewający można wykorzystać na wiele sposobów. Może stanowić składnik sałatek, przekąsek, zapiekanek i dań głównych oraz być po prostu dodatkiem do kanapek. Świetnie smakuje podawany na ciepło i na zimno. Szczególnie w tej
pierwszej opcji, na przykład zapiekany w panierce, jest ciekawą propozycją na zimowe popołudnie. Aby przygotować taki posiłek, wystarczy wcześniej pokroić ser w plasterki o grubości 1,5 – 2 cm, otoczyć dwa razy w panierce, aby pokryła całą powierzchnię plastra i smażyć na patelni. Smażony ser należy podawać, gdy jest sprężysty i gorący. Najbardziej odpowiednimi gatunkami sera żółtego do smażenia i zapiekania w ten sposób są sery holenderskie, bez dziur), twarde, pełnotłuste – dodaje Ewa Polińska.

MARA

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto