Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Recenzje - Ukraineczka

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
Niedawno odwiedziliśmy restaurację Ukraineczka, która znajduje się przy ul. Panieńskiej 19. Polecamy!
W serwisie "Smaczny Szczecin" znajdziecie informacje o nowych lokalach, recenzje najciekawszych miejsc, mapę restauracji i kawiarni, które odwiedziliśmy oraz przepisy i porady kulinarne.

Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco!

Wystrój: Wnętrze stylizowane na wygląd tradycyjnej, kresowej karczmy. Są drewniane krzesła, ozdobne, malowane butelki, chusty, tradycyjne stroje, suszone kwiaty, wykończenia z cegły i ludowa muzyka. Całość sprawia, że lokal staje się miejscem bardzo przytulnym, schludnym i klimatycznym. Lokal pomieści około 50 gości.

Obsługa: niezwykle uprzejma.


Menu:
Tu znajdziesz przede wszystkim pyszne dania przygotowane według tradycyjnych, starych receptur wywodzących się z ziem Ukrainy i Litwy. W karcie menu znajdziemy między innymi prawdziwy ukraiński barszcz z pampuchami, litewskie cepeliny, pomidorki w occie, dranik ziemniaczany faszerowany mięsem i zapiekany z serem oraz SALO, czyli wyśmienitą, unikalną ukraińską słoninkę. Tu napijemy się też kwasu chlebowego, który jest starodawnym napojem Słowian. Do wyboru mamy też niespotykane ukraińskie piwo dostępne aż w 10 gatunkach.

Ceny: Barszcz ukraiński czyli prawdziwy barszcz ukraiński podawany ze śmietaną, pampuszkami oraz sosem czosnkowym - kosztuje tu 14 zł, solanka mięsna - tradycyjna zupa ukraińska gotowana na specjalnych wędlinach wraz z ogórkiem kiszonym podawana z oliwkami, plastrem cytryny i śmietaną można tu zjeść za 16 zł. Kołduny w bulionie po Litewsku podawane w kociołku są po 15 zł.

Można wybrać też w różnego rodzaju sałatkach od sałatki szefa kuchni, sałatki z grillowanym kurczakiem, do sałatki z wątróbką, za które trzeba zapłacić od 21 do 26 zł.

Dania z drobiu są od 25 zł, a można sobie wybrać kurczaka po Krymsku, czyli filet z kurczaka zapiekany z sosem czosnkowym oraz serem, roladki zakarpackie, czyli roladki faszerowane grzybami i serem, kotlet po Kijowsku to nic innego jak filet z kurczaka zawijany z masłem ziołowym.

Za danie z wieprzowiny zapłacimy od 27 do 35 zł. A podadzą nam schab po litewsku, czyli marynowane mięso w cieście naleśnikowym w sosie grzybowo - śmietanowym, mięso po królewsku co jest specjalnością szefa kuchni: schab zapiekany z pomidorami, grzybami i serem, albo karkówkę z grilla podawaną z pieczonymi warzywami do wyboru w sosie winnym lub czosnkowym. Specjalnością szefowej są cepeliny, czyli gotowane ziemniaczane ciasto nadziewane mięsem, podawane ze skwarkami i śmietaną, za które musimy zapłacić 20 zł, pielmienie czyli malutkie pierożki z mięsem podawane ze śmietaną i masłem kosztują 19 zł, a bakłażan faszerowany warzywami i zapiekany z serem i sosem czosnkowym jest po 28 zł. Draniki z mięsem, czyli placek ziemniaczany faszerowany mięsem z kurczaka, grzybami, zapiekany z serem, podawany ze śmietaną jest po 20 zł.

Opinia: Ukraineczka to lokal, który mnie zachwycił. Przyznam, że od ostatniej mojej wizyty wiele się tu zmieniło. Przede wszystkim atmosfera. Ukraineczkę uwielbia moja ciocia, która urodziła się na wschodzie.


Oceniała Bogna Skarul

Smaczny Szczecin - serwis specjalny


od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto