Szczecinianie mogą spróbować słynnego przysmaku z Poznania oraz większości powiatów Wielkopolski, czyli rogali wypiekanych z okazji dnia św. Marcina. Święto przypada 11 listopada.
U nas sprzedawane są pod nazwą rogali poznańskich, bo nazwa rogal świętomarciński jest prawnie zastrzeżona jako chronione oznaczenie geograficzne. Co jednak nie przeszkadza delektować się jego smakiem.
- To prawdziwa bomba kaloryczna, ale klienci chwalą ten wypiek - mówi Aurelia Osińska z piekarni-cukierni "Lwowska". - Rogale są wypiekane z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku i migdałami.
Zgodnie z tradycją cukierniczą w rogalu powinno znaleźć się nadzienie z wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.
Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook
NORBLIN EVENT HALL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?