Małgorzata Miszczuk
[email protected]
- Pomysł na zorganizowanie zawodów Latte Art pojawił się spontanicznie. Chcemy w ten sposób pokazać ludziom wysoką jakość oraz różne metody parzenia kawy – mówi Adrian Małachowski, organizator – Do udziału zgłosiło się wielu baristów, którzy na co dzień pracują w szczecińskich lokalach. Dodatkowo przyjechało do nas trzech gości z Warszawy, Trójmiasta i Poznania – dodaje.
Każdy zawodnik w ciągu ośmiu minut przygotował dwie kawy, które następnie musiał powtórzyć. Trzyosobowa komisja oceniała technikę, kreatywność, wygląd oraz przede wszystkim jednakowość wykonanych wzorów.
- Każdy z zawodników wysłał nam wcześniej zdjęcie wykonanej przez siebie kawy. Głównym zadaniem było dwukrotne odtworzenie tego samego wzoru na miejscu. Wzory wykonywane były w technice dowolnej oraz free pour, czyli bezpośrednie nalewanie z dzbanka - mówi Adrian Małachowki.
Wykonanych przez baristów kaw mogli spróbować uczestnicy zawodów. Dodatkowo wszyscy chętni, mogli pod okiem specjalistów nauczyć się technik parzenia kawy na specjalnie przygotowanym stanowisku. Zwycięzca otrzymał tytuł mistrza zawodów Latte Art oraz dzbanek do spieniania mleka.
Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?