MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Oceniamy lokale - dziś "Nowy Smak"

Redakcja MM
Redakcja MM
Bar i restauracja - kuchnia wietnamska i polska, ulica Bohaterów ...
Bar i restauracja - kuchnia wietnamska i polska, ulica Bohaterów ... Andrzej Szkocki
Bar i restauracja - kuchnia wietnamska i polska, ulica Bohaterów Warszawy, przy Turzynie.

Rodzaj: Restauracja (w 99 procentach) z chińszczyzną.

Wystrój: dużo miejsca i wiele stolików, lokal podzielony na dwie sale - jedna mniejsza dla tych, którzy lubią zapalić do obiadu. Z dekoracji - orientalne posągi i rysunki, akwarium i jeden telewizor na ścianie z ustawionym polskim kanałem muzycznym. Restauracja znajduje się w długim ciągu budek na drodze między akademikiem i centrum handlowym - wyróżnia się stolikami na zewnątrz i gankiem, przez który wchodzi się do środka.

Obsługa: jedna osoba zajmuje się kasowaniem, obsługą i sprzątaniem - wychodzi to sprawnie, mimo braków kadrowych (jeszcze rok temu na jednej zmianie pracowały dwie osoby - wspominają starsi bywalcy) stoliki są uporządkowane. Na jedzenie nie trzeba długo czekać. W kuchni za ścianką jeden kucharz.

Menu: Restauracja poleca "oryginalne, domowe dania kuchni wietnamskiej i polskiej" - ciekawe połączenie, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, co z naszych narodowych specjałów znajdziemy w karcie. Wśród ponad 100 pozycji w menu oczywisty wydał się tylko... rosół, trochę znajomo prezentuje się jeden szaszłyk. Wszystkie pozostałe dania to typowe propozycje orientalne. Tajemniczo brzmi "miks", czyli potrawa dnia, która składa się z mięsa, surówki i... ziemniaków. To jedyne miejsce w menu, w którym pojawiają się ziemniaki. Z polskich akcentów wypada jeszcze chyba wspomnieć o piwie naszego lokalnego producenta. Na tych trzech elementach kulinarnych (rosół, ziemniaki, piwo) wyczerpuje się część nazwy "polska".

Siedem zup do wyboru, po kilkanaście dań z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny i cielęciny, kilka propozycji kaczek. Większość dań w stałych schematach - z kiełkami, ananasem, curry, po chińsku, z sezamem czy pięć smaków. Pięć wersji ryżu smażonego, kilka makaronów oraz sporo ryb i owoców morza. W kategorii "inne" znajdziemy między innymi golonkę po chińsku, tofu z warzywami lub chrupiące skrzydełka po wietnamsku - warto spróbować. Polecamy kurczaka w sezamie, wieprzowinę curry lub wołowinę z ananasem. Porcje są okazałe.

Cena: Zupy już od 4.50 zł za miseczkę, najdroższa (po wietnamsku) kosztuje 10 zł. Dania z kurczaka od 12 do 13.90 zł, wieprzowina i wołowina podobnie, za cielęcinę trzeba zapłacić średnio trzy zł więcej. Kaczka w przedziale 19 - 25 zł, ryby i owoce morza w zależności od dodatków - krewetki kosztują około 13 zł, cena kalmarów wędruje do 15, 16 zł, a za wyszukane krewetki w sezamie zapłacimy 24 zł - to jedno z najdroższych dań, więcej o złotówkę kosztuje tylko kaczka Shanghai na gorącym półmisku.

Ocena: Czwórka. Dosyć smaczne dania w wystarczającej ilości, minus za zupę pekińską z dwoma kawałkami niewyraźnego (niedosmażonego?) mięsa, plus za smaczne udko, dobrze przyprawiony ryż i ciekawe skrzydełka. Nie zapłacimy kartą, ale jeśli trafimy na szczęśliwy dzień, na stolikach znajdziemy chrupiące przekąski. Dobre miejsce na szybki (i nie za drogi) obiad.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Atmosfera przed meczem Polska Holandia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto