Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin ocenia lokale: Secesja z muzealnym wnętrzem

Redakcja MM
Redakcja MM
Smaczny Szczecin zagląda do kolejnego lokalu gastronomicznego w ...
Smaczny Szczecin zagląda do kolejnego lokalu gastronomicznego w ... www.sececjacafe.com.pl
Smaczny Szczecin zagląda do kolejnego lokalu gastronomicznego w mieście. Dzisiaj przedstawiamy "Secesję" przy ul Jana Pawła II 1.
W serwisie "Smaczny Szczecin" znajdziecie informacje o nowych lokalach, recenzje najciekawszych miejsc, mapę restauracji i kawiarni, które odwiedziliśmy oraz przepisy i porady kulinarne.

Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco!

Bogna Skarul
[email protected]

Rodzaj: Restauracja, kawiarnia.

Wystrój: Lokal mieści się w zrekonstruowanych wnętrzach secesyjnego mieszkania. Odrestaurowano tu z dużym pietyzmem parkiety i sufitowe stiuki, wstawiono meble z epoki oraz stare stylowe piece (oryginalne niestety nie zachowały się).

Secesję zdobią dwa portrety kobiece z przełomu XIX/XX przedstawiające zgodnie z duchem czasu postać kobiecą w stroju czekoladziarki oraz reprodukcja powiększonego obrazu szczecińskiego malarza Eduarda Luetke „Widok Szczecina zza Odry na zamek i Stare Miasto”, którego oryginał można oglądać w zbiorach Muzeum.

Obsługa: Bardzo sympatyczna, bez zarzutu.

Menu: Secesja Cafe to przede wszystkim wyśmienite zupy, w tym zupa rybna, zupa z pomidorów z klopsikami czy zupa tajska, a także lekkie różnorodne sałaty. Atrakcją są tu wina, które pochodzą głównie z Palatynatu, a dokładnie rzecz biorąc, wina z jednej winnicy zlokalizowanej na stokach Wachtenburga.

Ceny: Ceny bardzo przystępne. Za carpaccio z wołowiny albo z łososia trzeba tu zapłacić 28 zł. Słynne „secesyjne zupy” są od 14 do 16 zł. Za kremową zupę brokułowo-kalafiorową z kaparami trzeba zapłacić 14 zł. Pyszna zupa z pomidorów z klopsikami mięsnymi jest po 15 zł. A tajska po 16 zł.

Za baramundi na sałatce z wodorostów z grillowanym ananasem trzeba dać 39 zł.

Pstrąg z pieca z masłem czosnkowym i blanszowaną marchewką kosztuje 40 zł . A grillowane warzywa (cukinia, bakłażan, papryka czerwona, suszone pomidory) można zamówić aż w trzech wersjach z łososiem, kurczakiem albo serem pleśniowym. Koszt od 25 do 29 zł.

Pierś kurczaka w marynacie cytrynowo-tymiankowej, z grillowanymi warzywami kosztuje 30 zł. Roladka z kurczaka z pistacją i bazylią na sosie serowym z żurawiną to koszt 29 zł. Polędwiczki w sosie kurkowo-śmietanowym są po 32 zł. Za pierś z kaczki na musie owocowym z sosem mandarynkowo-anyżowym trzeba zapłacić 40 zł. Śniadanie można tu zjeść już za 9 zł.

Za to „Amerykańskie” naleśniki z syropem klonowym kosztują 15 zł. Talerz śniadaniowy (ser, szynka, bekon, pomidor, ogórek, pieczywo, masło) to koszt 12 zł. Za pokaźnego naleśnika zapiekanego z serem trzeba zapłacić 22 zł. Tyle samo kosztuje naleśnik z kurczakiem i warzywami, naleśnik meksykański i naleśnik ze szpinakiem i fetą.

Opinia: Właściwie po samej zupie byłam już syta. Tajska z makaronem i mleczkiem kokosowym zachwyciła też moich gości. Ale pewną niespodzianką był deser, na który zamówiłam lody... bazyliowe. Tak to lody, których nie kupi się w żadnym sklepie. Wyrabia je pani Jolanta, która kilka razy w miesiącu przywozi je do Szczecina.


Zobacz menu online lokali w Szczecinie »


Smaczny Szczecin - serwis specjalny


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto