Pizzeria „Sempre” przy ul. Klonowica 11a działa od ponad dwóch lat. Moje Miasto odwiedziło ją dzisiaj, z okazji Dnia Pizzy. Tylko tutaj można dostać oryginalną, tak ogromną pizzę – metrową.
- Pomysł na taką właśnie pizzę przywieźliśmy z Włoch. Tam widzieliśmy, jak robi się taki przysmak. – mówi Artur Modlibowski, właściciel pizzerii „Sempre”.
Pizza cieszy się dużym zainteresowaniem klientów, jednak przygotowanie jej, z racji sporych rozmiarów, okazało się nie lada wyzwaniem. Problemem okazał się piec.
- Musieliśmy kupić mowy, bo poprzedni był zwyczajnie za mały. Był pewien kłopot z kupnem tego odpowiedniego, ale na szczęście udało nam się. – mówi Modlibowski.
Zobacz też: Oceniliśmy ofertę szczecińskich pizzerii
Ta oryginalna pizza przygotowywana jest taka samo jak „zwykła”. Każdy może zamówić dowolną pizzę i każda może być metrowa. Nie ma znaczenia czy będzie to Margherita, Capricciosa czy Peperoni.
Klienci często przychodzą w cztery, pięć osób, jednak częściej zamawiają ją na wynos, niż na miejscu. Zdarzają się jednak odważni, którzy jedzą od razu.
- Kilka dni temu przyszło do nas dwóch panów. Zamówili „metrową” i zjedli ja na miejscu. – żartuje Zuzanna Kazak, właścicielka lokalu.
Przygotowanie metrowej pizzy trwa nieco dłużej. Pieczenie trwa około 20 minut. Aby pizza miała ten sam złocisty kolor z obu stron, trzeba ją najpierw obrócić.
Osobna historia to zapakowanie tak ogromnego dania. Potrzeba do tego dwóch, a czasem i trzech kartonów.
- Pizzę dzielimy na części i wtedy może spokojnie udać się w podróż – dodaje Artur Modlibowski.
Pizzeria „Sempre” jest otwarta codziennie. Od poniedziałku do czwartku w godz. 10-22, w sobotę 10-23 i niedzielę 12-23.
Smaczny Szczecin - serwis specjalny | ||
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?