17 grudnia do Watykanu pojedzie 300 kg karpi, 200 kg dorszy i 30 kg śledzi. Wszystko po to, aby przygotować kolację dla mieszkańców Rzymu, papieża Franciszka i Benedykta XVI.
Dania gotować będzie dwóch szefów kuchni z Kołobrzegu, kucharz ze Szczecina i kucharz z Torunia.
- Wśród gości, dla których będziemy gotować znajdą się papież Franciszek i Benedykt XVI, a także siostry, które opiekują się papieżem na co dzień i przedstawiciele polskiej parafii, czyli kościoła św. Stanisława w Rzymie - mówi Ryszard Pilecki, kucharz z Kołobrzegu. - Na stole będą królować polskie ryby. Przygotujemy dorsza smażonego na palonym maśle, karpia z migdałami, śledzia w różnych postaciach i tatara z polskiej troci z regionalnymi dodatkami.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?