- Nasza cukierkownia to takie magiczne miejsce, szczególnie kochane przez dzieci - mówi Katarzyna Sęk z manufaktury słodyczy Cukier Lukier. - U nas jest bardzo słodko, smacznie, ale też zdrowo, bo do wyrabiania naszych słodyczy używamy tylko naturalnych barwników i aromatów.
W nowej manufakturze słodyczy przy ul. Jagiellońskiej 84 klienci na własne oczy mogą zobaczyć jak powstają cukierki i lizaki. Pokazy na żywo odbywają się codziennie o godz. 11, 13, 15 i 17.
- Masę na nasze słodycze wykonujemy z karmelu - zdradza Agata Ziółkowska z cukierkowni Cukier Lukier. - Składa się on z cukru, wody i tajemniczego składnika. Taki karmel podgrzewamy do 150 stopni, a następnie wylewamy na specjalny blat z ramką, dodajemy do niego aromaty i barwniki. Później taką karmelową masę wyrabiamy, kształtujemy, nacinamy i nadziewamy na drewniane patyczki.
Do wyboru są różne cukierki i lizaki. W manufakturze znajdziemy m.in. takie w kształcie choinki, bałwana, kwiatka czy serca. Cukierki w przekroju mogą mieć serduszka, uśmieszki, a nawet napisy. Smaków jest nie mniej, co kształtów. W ofercie znajdziemy m.in. cytrynowe, pomarańczowe, poziomkowe, truskawkowe, a nawet o smaku nutelli, coli, gumy balonowej, jaśminu, czarnego bzu, imbiru z cytryną czy sernika. Wymarzone lizaki można kupić na miejscu lub zamówić zgodnie z upodobaniami. Ceny słodkości zaczynają się od 3 zł. W Cukrze Lukrze każdy może zorganizować też urodziny czy imprezę okolicznościową. Lokal czynny jest codziennie od 10 do 18.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?