Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Anna Starmach podpowiada jak upiec sernik [wideo]

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
Jurorka programu "MasterChef" Anna Starmach przygotowała w ...
Jurorka programu "MasterChef" Anna Starmach przygotowała w ... Dzień Dobry TVN/x-news
Jurorka programu "MasterChef" Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" różne serniki, m.in. sernik czekoladowy z wiśniami i serniczki z musem malinowym. - Serniki, niezależnie od tego, czy są na ciepło czy na zimno, potrzebują nocy spędzonej w lodówce - podkreśliła Starmach.

Posłuchaj rad Anny Starmach i upiecz swój wymarzony sernik.

Pyszny sernik może przygotować niemal każdy, wystarczy chcieć i znać kilka zasad dotyczących pieczenia tego ciasta.

- Po pierwsze, kupując ser na sernik wybierzmy ser mielony a nie np. sernikowy - mówi jurorka programu "MasterChef" Anna Starmach. - Dzięki temu unikniemy niemiłych niespodzianek takich jak np. opadnięcie ciasta.

Ważne jest też aby upieczonego, gorącego sernika nie wyciągać od razu z piekarnika. Zjeść go można dopiero kiedy ostygnie. Posłuchaj tych i innych rad dotyczących pieczenia sernika, które zdradza Anna Starmach:

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

A oto przepis na pyszny sernik naszej Czytelniczki, Karoliny:
SKŁADNIKI:

spód:
-125 g ciastek zbożowych lub herbatników holenderskich
-5szt. batonów Twix (2 i 1/2 opakowania)
-50g masła
masa:
-6 żółtek
-6 białek
-130g cukru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi słodkie wypieki)
-1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
-1kg twarogu sernikowego
-60 g masła
-225 ml śmietany kremówki
-50g mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Spód:
Ciastka i Twixy zmiksować (np. w malakserze), dodać roztopione masło - wymieszać.
Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną pergaminem - włożyć do lodówki.

Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić (średnio sztywna piana).
Do sera dodać roztopione i wystudzone masło, śmietankę, mąkę ziemniaczaną - wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem.
Dodać białka - delikatnie wymieszać.
Wlać masę na spód Twixowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C - piec 15min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec 90min.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, następnie wstawić do lodówki.
Można podawać z sosem truskawkowym lub malinowym.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dni Lawinowo-Skiturowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto