Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Gala sportów walki w Zielonej Górze połączy świat sportu z showbiznesem

NOWE
Gala sportów walki w Zielonej Górze połączy świat sportu z showbiznesem

Z TikToka zasięgasz kosmetycznych porad? Ekspertka ostrzega przed takimi zabiegami

Z TikToka zasięgasz kosmetycznych porad? Ekspertka ostrzega przed takimi zabiegami

Polecamy

Odkryj Polskę na Boże Ciało: 5 wyjątkowych miejsc na długi weekend

Odkryj Polskę na Boże Ciało: 5 wyjątkowych miejsc na długi weekend

Ograniczenie prac domowych? Nie dla każdego. Tak nauczyciele omijają przepisy

Ograniczenie prac domowych? Nie dla każdego. Tak nauczyciele omijają przepisy

Ból nóg czy pleców nie daje ci spokoju? Może oznaczać poważną chorobę

Ból nóg czy pleców nie daje ci spokoju? Może oznaczać poważną chorobę