Pracownicy Stacji Sanitarno Epidemiologicznej sprawdzili 40 sklepów Netto w dziesięciu zachodniopomorskich powiatach. Kontrolę wszczęto po ujawnieniu, że do niektórych z nich trafiły jaja pochodzące z rejonu skażonego ptasią grypą.
- Potwierdziły się zapewnienia kierowników tych sklepów – Renata mówi Opiela.
Inspekcja sanitarna zaleca:
Przyrządzając potrawę należy upewnić się, że każda część drobiu jest dogotowana (nie jest różowa), a jajka w pełni ugotowane (bez płynnych żółtek). Soki czy płyny z surowego mięsa drobiowego czy produktów pochodzących od drobiu nie mogą mieć kontaktu z produktami jedzonymi na surowo.
Przygotowując potrawy z drobiu, należy starannie myć ręce oraz myć i dezynfekować powierzchnie stykające się z tymi produktami.
Wystarczą do tego mydło i ciepła woda. Ptasią grypą nie można zarazić się przez ugotowaną żywność. Żadne dane nie wskazują na to, aby ktokolwiek zaraził się z powodu spożycia prawidłowo przygotowanej potrawy, nawet jeśli produkty były skażone wirusem H5N1”.
(Za www.gis.gov.pl)
Numery feralnej serii, którymi oznaczone były jaja z ferm, gdzie wykryto wirusa H5N1: 3PL 14371314 oraz 3PL 14371330
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?