Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rybki, polędwiczki i owoce morza, czyli pyszności ze Szczecina (raport)

Robert Duchowski
Robert Duchowski
Sprawdziliśmy jak na finał regat The Tall Ships’ Races przygotowują się szczecińskie restauracje.

13 Muz, pl. Żołnierza Polskiego – rzeźba z owoców
Z okazji The Tall Ships’ Races, kucharz Alan Seenyen przygotuje rzeźbę statku z owoców i warzyw, która będzie się świetnie komponować z wystrojem lokalu. Specjalnie dla turystów będą specjały kuchni pomorskiej. Jednym z nich będzie cielęcina po staropolsku z kurkami, która już cieszy się ogromnym powodzeniem wśród klientów. W menu nie zabraknie także wielu potraw rybnych, m. in. karbulenki, czyli bardzo delikatnej w smaku białej ryby bez ości. Dla smaku można jedynie skropić ją cytryną. Smakowicie zapowiada się także zupa z małych słodkowodnych rybek. Po posiłku klienci będą mogli odpocząć w pomieszczeniu z wygodnymi fotelami i kanapami.

Ładoga, ul. Jana z Kolna – szanty w rosyjskim stylu
Na dole znajduje się tawerna stylizowana na wzór marynistyczny. W tej części restauracji będzie można posłuchać szant. Klientom bardziej tradycyjnym lokal proponuje główną restaurację, w stylu rosyjskim. Nawet kelnerki ubrane są w rosyjskie stroje. Pracownicy restauracji proponują zwłaszcza waryniki, czyli pierogi z kapustą i grzybami oraz pielmienie syberyjskie (pierożki z mięsem w sosie śmietankowym), które są narodową litewską potrawą. Także zupa solanka jest godna polecenia. W jej skład wchodzą kaparki, oliwki i cytryna.

Chrobry, Wały Chrobrego – w samym centrum

Pracownicy lokalu nie przygotowują się specjalnie na regaty. I nie muszą. „Chrobry”, poprzez swoją lokalizację, znajdzie się w „epicentrum” regat. Kierownictwo sporządziło tylko skróconą wersję menu, w którym dominują potrawy rybne, np. sandacz na szpinaku, łosoś zapiekany na szpinaku i pstrąg z grilla. Wśród dań znajdują się także sałatki z kawałkami ryb, np. z tuńczykiem. Kusząco brzmi także potrawa o oryginalnej nazwie: warkocz z polędwicy wieprzowej na sosie serowym. Wszystkie dania będą podawane przez sympatyczne kelnerki.

Szpilka, ul. Małopolska 45 – plater Posejdona
Obrazy na ścianach a’la Picasso i akwarium na środku baru tworzą wystrój restauracji „Szpilka”. Do tego dochodzi sympatyczna obsługa i smacznie brzmiące nazwy dań, które przyrządza szefowa kuchni Elżbieta Miedzo. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują kalmary z grilla. To tuby owoców morza ułożone na liściu szpinaku. Do nich dodaje się chlebek pizzę. Zachęca także schab w homarowym sosie oraz małże w muszli w wywarze ziołowym. Jednak główną specjalnością restauracji jest plater Posejdona, czyli zestaw ryb z pieca i owoców morza z grilla, w skład którego wchodzą kalmary, homarce, krewetki, ośmiorniczki, małże i wiele innych.

Zobacz zdjęcia:

Przeczytaj też:

Waszym zdaniem:

 

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto