Rozpoczyna się festiwal restauracji - Restaurant Week. Co czeka nas podczas jesiennej edycji wydarzenia? [17.10.2018]

AGATA MAKSYMIUK
Celem akcji jest zapoznanie jak największej liczby osób z lokalną kuchnią

Festiwal Restaurant Week to cykliczne ogólnopolskie wydarzenie. Podobnie jak w pozostałych edycjach festiwalu, celem akcji jest zapoznanie jak największej liczby osób z lokalną kuchnią. Restauracje zgłoszone do projektu przez dwa tygodnie oferują specjalne, degustacyjne menu w cenie 49 zł od osoby.

Restaurant Week po raz kolejny wraca do Szczecina - mówi Bernadetta Kowalczyk, city manager Restaurant Week. - Bieżąca edycja jest wyjątkowa ze względu na swoją tematykę „Destynacja Restauracja”. Nawiązujemy tu do podróży kulinarnych. W Szczecinie jest wiele restauracji, które pomagają nam przenieść się do innego zakątka świata. W tym roku w szczecińskiej edycji biorą udział 32 restauracje. Myślę, że warto skorzystać!

Szeroki wybór lokali

W tym roku na liście lokali znalazły się m.in.: Niebo, Bombay, Shanghai, Kaukaz, Bananowa Szklarnia oraz Spotkanie. Nie zabrakło też restauracji Binowo Park Golf Club uznanej za najlepszą restaurację Restaurant Week w Polsce.

- Na tę edycję przygotowaliśmy m.in. krem z dyni z jarzębiną z Binowa, będzie pstrąg, którego najpierw lekko podwędzimy, a później upieczemy, do tego lody chałwowe z syropem z pędów młodej sosny - mówi Łukasz Wojtkiewicz, Szef Kuchni Binowo Park Golf Club. - W zeszłym sezonie otrzymaliśmy wyróżnienie za danie główne i deser, zostaliśmy też nagrodzeni na poziomie ogólnopolskim jako najlepsza restauracja. Dużo pasji w tym wszystkim było. Mieliśmy świetny autorski deser, limonkową piankę. Staram się prowadzić moją kuchnię na jak najwyższym poziomie. Do każdej edycji tego wydarzenia szykujemy się osobno i mam nadzieję, że nasi goście to dostrzegają.

Rezerwuj i rekomenduj

Rezerwacji stolików można dokonywać za pośrednictwem strony restaurantweek.pl. Tam też można zostawić swoje rekomendacje.

- Tak się złożyło, że dostałem fuchę życia - mówi Damian Ukeje, artysta i ambasador Restaurant Week Szczecin. - Zawsze myślałem, że scena jest tym, w czym realizuję się najbardziej, ale wychodzi na to, że codziennie mogę degustować potrawy. Szczecin ma to do siebie, że zawsze miał się dobrze jeśli chodzi o restauracje. W ostatnim czasie otworzyło się ich jeszcze więcej. Nie wiem czy uda mi się odwiedzić je wszystkie, ale będę próbować. Warto!

Wideo

Materiał oryginalny: Rozpoczyna się festiwal restauracji - Restaurant Week. Co czeka nas podczas jesiennej edycji wydarzenia? [17.10.2018] - Głos Szczeciński

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Super, że restaurant week znowu odbędzie się po raz kolejny także w Szczecinie, problem tylko taki, że w tej chwili nie można dokonać nawet wyboru miasta na stronie restaurantweek.pl , czyli z rezerwacji póki co w Szczecinie niestety nici! czy to przejściowe problemy techniczne? mam nadzieję , że tak... bo co mi z rezerwacji np.w Łodzi, która jest dostępna , jak do Łodzi się nie wybieram

Dodaj ogłoszenie