Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozpoczyna się festiwal restauracji - Restaurant Week. Co czeka nas podczas jesiennej edycji wydarzenia? [17.10.2018]

AGATA MAKSYMIUK
Celem akcji jest zapoznanie jak największej liczby osób z lokalną kuchnią

Festiwal Restaurant Week to cykliczne ogólnopolskie wydarzenie. Podobnie jak w pozostałych edycjach festiwalu, celem akcji jest zapoznanie jak największej liczby osób z lokalną kuchnią. Restauracje zgłoszone do projektu przez dwa tygodnie oferują specjalne, degustacyjne menu w cenie 49 zł od osoby.

Restaurant Week po raz kolejny wraca do Szczecina - mówi Bernadetta Kowalczyk, city manager Restaurant Week. - Bieżąca edycja jest wyjątkowa ze względu na swoją tematykę „Destynacja Restauracja”. Nawiązujemy tu do podróży kulinarnych. W Szczecinie jest wiele restauracji, które pomagają nam przenieść się do innego zakątka świata. W tym roku w szczecińskiej edycji biorą udział 32 restauracje. Myślę, że warto skorzystać!

Szeroki wybór lokali

W tym roku na liście lokali znalazły się m.in.: Niebo, Bombay, Shanghai, Kaukaz, Bananowa Szklarnia oraz Spotkanie. Nie zabrakło też restauracji Binowo Park Golf Club uznanej za najlepszą restaurację Restaurant Week w Polsce.

- Na tę edycję przygotowaliśmy m.in. krem z dyni z jarzębiną z Binowa, będzie pstrąg, którego najpierw lekko podwędzimy, a później upieczemy, do tego lody chałwowe z syropem z pędów młodej sosny - mówi Łukasz Wojtkiewicz, Szef Kuchni Binowo Park Golf Club. - W zeszłym sezonie otrzymaliśmy wyróżnienie za danie główne i deser, zostaliśmy też nagrodzeni na poziomie ogólnopolskim jako najlepsza restauracja. Dużo pasji w tym wszystkim było. Mieliśmy świetny autorski deser, limonkową piankę. Staram się prowadzić moją kuchnię na jak najwyższym poziomie. Do każdej edycji tego wydarzenia szykujemy się osobno i mam nadzieję, że nasi goście to dostrzegają.

Rezerwuj i rekomenduj

Rezerwacji stolików można dokonywać za pośrednictwem strony restaurantweek.pl. Tam też można zostawić swoje rekomendacje.

- Tak się złożyło, że dostałem fuchę życia - mówi Damian Ukeje, artysta i ambasador Restaurant Week Szczecin. - Zawsze myślałem, że scena jest tym, w czym realizuję się najbardziej, ale wychodzi na to, że codziennie mogę degustować potrawy. Szczecin ma to do siebie, że zawsze miał się dobrze jeśli chodzi o restauracje. W ostatnim czasie otworzyło się ich jeszcze więcej. Nie wiem czy uda mi się odwiedzić je wszystkie, ale będę próbować. Warto!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rozpoczyna się festiwal restauracji - Restaurant Week. Co czeka nas podczas jesiennej edycji wydarzenia? [17.10.2018] - Głos Szczeciński

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto