Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewający rosół z kury. Zobacz przepis na tradycyjną zupę. Poznaj też najlepsze sposoby na mętny rosół

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny, domowy rosół z kurczaka zagrodowego. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszny, domowy rosół z kurczaka zagrodowego. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem 123rf.com/ccat82
Mamy dla was sprawdzony przepis na rosół, niekoniecznie niedzielny. Podpowiadamy, jak zrobić rosół, czyli domową zupę z kurczaka zagrodowego. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale jest także bardzo zdrowa. Ta zupa wpływa na naszą odporność, układ pokarmowy oraz wygląd skóry. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis. Dowiedz się też, jak uratować mętny rosół.

W skrócie

Zalety spożycia rosołu ze względu na obecność kolagenu wymieniała kiedyś w swojej relacji z podróży po Stanach Zjednoczonych blogerka Jessica Mercedes.

– W Stanach teraz jarają się rosołem. Dziewczyny piją to np. na śniadanie na czczo, bo chcą mieć piękną, młodą cerę, bo rosoły są pełne kolagenu. Tak to sobie tłumaczą – powiedziała Jemerced (źródło: www.papilot.pl).

Ważne, by do gotowania rosołu wybierać mięso jak najlepszej jakości. W naszym przepisie polecamy kurczaka zagrodowego, którego chów prowadzony jest bez antybiotyków. Dodatkowo proponujemy dodać do rosołu pod koniec gotowania ząbki czosnku, które poprawią naszą odporność. A gotowy rosół można podać z tradycyjnymi kluskami lanymi. Natomiast mięso z rosołu można zmielić i użyć jako farsz do pyz ziemniaczanych.

Sprawdź w galerii, jak zrobić rosół krok po kroku:

Przepis na rosół z kurczaka zagrodowego

Liczba porcji: dla 12 osób
Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Składniki:

  • kurczak zagrodowy (chów bez antybiotyków),
  • 3 l wody,
  • 3 nieduże marchewki lub 2 większe,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 selera,
  • cebula,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • kawałek pora,
  • natka pietruszki,
  • 3 ziela angielskie,
  • listek laurowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie liść lubczyku suszony,
  • opcjonalnie kawałek selera naciowego z nacią.

Zobacz także: Jak zrobić kapuśniak na żeberkach? Przepis jak od babci

Jak zrobić rosół krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj i pokrój na części.
  2. Włóż mięso do garnka i zalej zimną wodą ok. 3 l.
  3. Umyj i obierz warzywa.
  4. Cebulę zrumień na suchej patelni lub nad palnikiem.
  5. Gdy woda z kurczakiem się zagotuje, zacznij odszumowywać rosół tzn. za pomocą łyżki cedzakowej lub zwykłej łyżki obiadowej należy zbierać pianę na powierzchni bulionu. Jeśli tego nie zrobimy, rosół nie będzie klarowny.
  6. Dodaj warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny.
  7. Pod koniec gotowania dodaj obrane ząbki czosnku.
  8. Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. Gotowe!

Zobacz także: Przepis na strogonowa z dodatkiem rosołu

Wrzuć warzywa i przyprawy do rosołu.
Wrzuć warzywa i przyprawy do rosołu. Katarzyna Puczyńska

Ile kalorii ma tradycyjny rosół?

To, że rosół jest pożywny i zdrowy, to oczywiste. Wiele osób zainteresuje też z pewnością fakt, ile taki wywar ma kalorii. Według amerykańskiej Food Data Central, wartość odżywcza 100 g domowego rosołu drobiowego to 36 kcal.

Zobacz także: Przepis na zupę pomidorową na rosole

Mętny rosół – jak uratować zupę?

Twój rosół nie jest klarowny? Oto najczęstsze przyczyny mętnego rosołu:

  • gotowanie surowego mięsa w gorącej wodzie,
  • szybkie gotowanie zupy na zbyt dużym ogniu.

Istnieją jednak skuteczne sposoby, które uratują mętny rosół. Przedstawiamy trzy najpopularniejsze z nich:

  1. Dodaj do rosołu obranego i pokrojonego w ćwiartki ziemniaka. Gotuj warzywo przez 30 minut, a następnie wyjmij je. Dzięki temu sposobowi zyskasz klarowny bulion.
  2. Dodaj do rosołu goździka, a zapomnisz o mętnej zupie.
  3. Wyłów powstałą pianę, która nazywana jest także szumowiną. Możesz do tego wykorzystać sitko, zwykłą łyżkę stołową lub łyżkę cedzakową.

Zobacz także:TOP 10 najpopularniejszych dań kuchni polskiej na świecie

Domowy rosół dla zdrowia i urody

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu i przyjęcia weselnego bez rosołu. Najlepiej takiego, jaki robiły nasze mamy i babcie. Tradycyjny rosół to pyszna i sycąca zupa, którą gotuje się na mięsie i kościach z dodatkiem warzyw, tzw. włoszczyzny. To prawdziwa bomba witaminowa dla zdrowia! Dostarcza organizmowi:

  • witaminę B2,
  • witaminę B12,
  • potas,
  • selen,
  • cynk
  • miedź,
  • wapń,
  • fosfor.

Działa dobroczynnie na nasze jelita, wspiera metabolizm, wzmacnia stawy, a nawet poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości kolagenu. Duża ilość kolagenu w rosole wynika z gotowania go na mięsie wraz z kościami i chrząstkami. Ten cenny składnik nie tylko wspomaga nasze stawy, ale także poprawia wygląd skóry, przywraca jej nawilżenie, elastyczność i gładkość.

Rosół to podstawa innych zup

Taki rosół to także baza do zrobienia aromatycznej zupy z brukwi, zupy serowej lub krupniku, baza do ramenu lub urozmaicenie tradycyjnej wodzionki. Na rosole przygotujecie także wyborną zupę krem z porów.

A z warzyw, które zostały po ugotowaniu rosołu, można zrobić pyszne kotlety warzywne lub dodać je go galarety z kurczakiem.

Sprawdź także: Nie tylko czekolada, fasola i tortilla. Kuchnia meksykańska według Taste Atlas. Oto 10 najpopularniejszych dań pochodzących z Meksyku

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rozgrzewający rosół z kury. Zobacz przepis na tradycyjną zupę. Poznaj też najlepsze sposoby na mętny rosół - Strona Kuchni

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto