Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Jechał samochodem mimo sądowego zakazu. Do tego był pod wpływem alkoholu

NOWE
Jechał samochodem mimo sądowego zakazu. Do tego był pod wpływem alkoholu

Kartuscy policjanci spotykają się z uczniami szkół średnich, w tym klas policyjnych

NOWE
Kartuscy policjanci spotykają się z uczniami szkół średnich, w tym klas policyjnych

Polecamy

Golisz tak nogi? Narażasz się na zapalenie mieszków włosowych

Golisz tak nogi? Narażasz się na zapalenie mieszków włosowych

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej przyjmować oddzielnie

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej przyjmować oddzielnie

Rodzicu, zrezygnuj z baniek mydlanych! Są groźne dla twojego dziecka

Rodzicu, zrezygnuj z baniek mydlanych! Są groźne dla twojego dziecka