W pierwszy październikowy weekend około 30 stoisk z azjatyckimi rozmaitościami pojawi się na sali Centrum Eventowo-Biznesowego „BULWARY” na Łasztowni oraz na przylegającym do niego Placu Gryfitów.
Będzie można liczyć na takie smakołyki jak: ramen, sushi, pad thai, okonomiyaki czy onigiri z zupką misoshiru. Nie zabraknie też egzotycznych napojów, np. kombuczy czy sake.
To nie wszystko. - Partnerzy wydarzenia, czyli Szczeciński Klub Azji, Zakwasownia oraz Yaki Kingu japoński food truck prowadzony przez japońsko-polskie małżeństwo zadbają o wartość merytoryczną i warsztatową Festiwalu - mówi Michał Chaszkowski-Jakubów, organizator. - Czekają nas zajęcia z origami, kaligrafii, konkursy z nagrodami, „azjatycka fotobudka”, a także nauka jedzenia pałeczkami, formowania nigiri i wiele innych. Chcemy również zaprezentować przynajmniej dwa filmy. W sposób szczególny zależy mi na projekcji filmu „Jiro śni o sushi”.
Warto pamiętać, że Azja to nie tylko Chiny, Japonia i Tajlandia, ale też Indonezja, Izrael, Liban czy Syria. Festiwal będzie okazją do poznania i tych miejsc.
Więcej na temat festiwalu przeczytacie w nadchodzącym wrześniowym wydaniu magazynu Trendy.
Wydarzenie odbędzie się w weekend 5 - 6 października na Łasztowni, na Placu Gryfitów i w budynku Bulwary - Centrum Eventowo-Biznesowe (ul. Tadeusza Wendy 14, obok Starej Rzeźni). Sobota g. 12 - 20, niedziela g. 11 - 17. Organizatorem jest kolektyw Bardzo dobra koncepcja - połączone siły ekip Szczeciński Bazar Smakoszy, bardzo dobrze i Robię Rzeczy.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?