Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

PRASAD: Kuchnia roślinna inspirowana smakami Dalekiego Wschodu

red
Intensywnie i kolorowo - taka jest autorska kuchnia restauracji Prasad. To jeden z niewielu lokali na szczecińskim rynku serwujący w pełni roślinne dania inspirowane smakami Dalekiego Wschodu. Skąd ten pomysł? Odpowiada Magdalena Lachowicz, założycielka lokalu.

Najlepszy Sklep i Usługa Lata - tutaj znajdziesz WSZYSTKICH KANDYDATÓW

Prasad - ZAGŁOSUJ
SMS pod nr 72355 o treści SZNUL.12

wyniki NA ŻYWO na dole artykułu

Szczeciński rynek gastronomiczny jest dość jednolity, w dodatku dominują na nim fast foody. Prasad to restauracja o zupełnie innym profilu. Co Panią zainspirowało do wprowadzenia kuchni roślinnej na nasz rynek?

- Do otworzenia własnej działalności i rozwijania kuchni roślinnej w Szczecinie w dużym stopniu zainspirowała mnie postać świętego Franciszka z Asyżu. Ideologia i prawdy głoszone przez świętego bardzo mocno pasują do ideałów, które sama wyznaje. Ten wielki święty mówił, że zwierzęta są naszymi braćmi i siostrami, że nie wolno ich krzywdzić, że trzeba szanować przyrodę. Dzięki temu postanowiłam pokazać mieszkańcom miasta inną, nieznaną drogę kulinarną. Chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest nie tylko bardzo smaczna, ale też intensywna w smaku i kolorowa. Poza tym kocham gotować, to moja pasja a tworzenie i poszukiwanie nowych smaków oraz przepisów sprawia mi ogromną przyjemność.

A jak można określić profil kuchni Prasad? Jest to kuchnia roślinna, ale czuć w niej wiele indyjskich wpływów.
- Inspiruje się kuchnią dalekowschodnią, ponieważ w tamtych stronach dania jarskie są bardzo różnorodne. Można tam odkryć wiele nieznanych w Polsce przepisów oraz olbrzymie bogactwo przypraw i ziół, które nadają smak potrawom. W tradycyjnej polskiej kuchni gospodynie używają raczej podstawowych ziół jak np. majeranek, pieprz czy liść laurowy. W przypadku dań roślinnych, takie przyprawy to za mało by jedzenie było smaczne. Dlatego wciąż odkrywam nieznane smaki i prezentuje je w swojej kuchni.

Można z tego wywnioskować, że menu Prasad się zmienia.
- Codziennie serwujemy zupę dnia oraz danie dnia. To zmienna część karty. W stałej ofercie jest indyjski dał z grochu, ciecierzyca po indyjsku, pierogi samosy, hummus i leczo. Warto nas odwiedzić i spróbować tych propozycji, wszystko jest bardzo smaczne, dobrze doprawione i bardzo aromatyczne oraz intensywne w smaku.

Zauważyłam, że w ofercie są również zdrowe słodycze. Co to za przysmaki?
- To prawda, zajmujemy się również produkcją batonów i ciastek słodzonych daktylami z dodatkiem nasion i bakalii. Nasze słodkości można kupić w kilku sklepach ze zdrową żywnością na terenie miasta i oczywiście u nas w lokalu. Ciastka cieszą się bardzo dużą popularnością wśród naszych klientów. Mają aż 100 g i świetnie sprawdzają się w roli śniadania lub podwieczorku. Ponadto osoby na specjalistycznych dietach mogą zamówić u nas torty bez dodatku mąk glutenowych, cukru czy śmietany. Działamy bardzo indywidualnie.

Czy w Prasad można zamówić również catering?

- Tak zajmujemy się również cateringiem okolicznościowym. Menu ustalamy zgodnie z gustem i smakiem klienta. Do tego przystrajamy każde danie, tak by jak najlepiej prezentowało się na stole.

Najlepsza Usługa Lata - zagłosuj na swoich faworytów

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto