MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy z dziczyzny i inne nowości - jak smakować to tylko w Karczmie

Redakcja
Reklama MM
Przepiórka w czerwonym winie, zraz z dzika, dorsz na szpinaku z mozzarellą i pomidorami, pierogi i smalec własnego wyrobu .

Tak w największym skrócie wyglądają kulinarne nowości menu Karczmy Polskiej Pod Kogutem. We wrześniu w tym klimatycznym lokalu jak zwykle będzie swojsko, po staropolsku, a przede wszystkim smacznie.

Latem w karcie dań Pod Kogutem pojawiło się wiele nowych, pysznych potraw z dziczyzny. Smaczny i świeży dzik z Białowieży” – pod tym hasłem w karcie dań kryje się schab z dzika z grzybami. – Polecamy też przepióreczkę w czerwonym winie z ziemniakami odsmażanymi oraz surówką – mówi Sławomir Zabłocki, szef kuchni szczecińskiej Karczmy Polskiej Pod Kogutem. W menu lokalu znaleźć można dania z dzika czy z jelenia. – Proponujemy naszym gościom pieczeń z jelenia w sosie kurkowym a także dzika w sosie myśliwskim – dodaje Sławomir Zabłocki.

Dziczyzna to mięso, o którym wciąż wiemy zbyt mało. Nie jadamy jej często, a przygotowanie dania z jelenia czy dzika wydaje się nam prawdziwą sztuką. Jak jest w rzeczywistości, tłumaczy Rafał Oszczak, menadżer Karczmy Polskiej Pod Kogutem: - Dziczyzna to mięso wysokiej jakości. W porównaniu z mięsem zwierząt hodowlanych, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego. Dzięki temu jest mniej kaloryczna – mówi Rafał Oszczak.

Ponadto w dziczyźnie znajdziemy zdecydowanie więcej aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz większą ilość cennych witamin. Najwięcej witamin i minerałów zawiera mięso z dzika i sarny. Jest też mniej tłuste niż wołowina, wieprzowina czy kurczak. Dziczyzna zawiera również dużą ilość mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

We wrześniu w karcie dań Karczmy Polskiej Pod Kogutem pojawią się smakowite nowości. Wielbiciele dziczyzny będą mogli skosztować zrazów z dzika. - Polecamy także dorsza na szpinaku z pomidorami i mozzarellą – dodaje Sławomir Zabłocki.

Na klientów Karczmy czeka także staropolski smalec domowej roboty, który we wrześniu będzie można kupić na wynos. - Zapraszamy w nasze skromne progi każdego, kto lubuje się w swojskich, staropolskich smakach – mówi Rafał Oszczak. – Zachęcamy także do polubienia naszego fanpage`u na Facebooku. Można znaleźć tam wszelkie informacje na temat aktualnej oferty Karczmy Polskiej Pod Kogutem.

Restauracja Karczma Polska Pod Kogutem – Szczecin
pl. Lotników 3, 70-414
tel. 91 434 68 73
e-mail: [email protected]
www.facebook.com/KarczmaPodKogutem
www.karczmapodkogutem.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto