Na Regionalny Konkurs Gastronomiczny stawili się, oprócz reprezentantów gospodarzy, uczniowie ze Świnoujścia, Mieszkowic, Gryfina, Maszewa i Pyrzyc.
- Jury to opiekunowie poszczególnych grup, z tym, że nie mogli głosować na swoich podopiecznych – wyjaśnia zasady konkursu współorganizatorka Alina Zawierowska. – Ocenialiśmy trzy różne sprawy. Pierwszą było ogólne wrażenie zaprezentowanego stołu, czyli jego aranżacja. Druga to stroik, który się na tym stole znajdował. Trzecia rzecz to potrawa wigilijna.
Technikum Żywienia z Zespołu Szkół nr 2 reprezentowali Gosia, Tomek i Ewa. W ubiegłym roku ich szkoła zajęła drugie miejsce. Nie chcieli oceniać swoich szans przed ogłoszeniem wyników.
- Swój stół przygotowywaliśmy przez tydzień – przyznają uczniowie. – Daniem, jakie zaprezentowaliśmy jest kulebiak, potrawa kuchni kresowej. Konkurs jest tematyczny. W tym roku motywem przewodnim jest „Wigilia w polskim domu”.
Ostatecznie zwyciężył Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy ze Świnoujścia. Zwycięzcy przygotowali tort kanapkowy z łososiem i świeżym ogórkiem.
- Po daniach przygotowanych podczas konkursu można stwierdzić, że Wigilia jest już bardzo współczesna – przyznaje Alina Zawierowska. – Odchodzimy od starych, sprawdzonych potraw. Na stołach ustawiane są kwadratowe talerze w różnych kolorach. Nie jest to już nasza polska Wigilia.
autor tekstu: Andrzej Kus
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?