Około 6 tysięcy porcji zupy pieczarkowej przygotowano dla mieszkańców podczas tradycyjnego Pikniku nad Odrą w Szczecinie.
To była jedna z największych atrakcji, jakie czekały na mieszkańców przez dwa dni na Wałach Chrobrego. Zupa była przygotowywana od piątku od godz. 16. Dwie godziny przed zakończeniem gotowania ustawiła się długa kolejka.
- Przygotowaliśmy ją z 270 kg pieczarek, 80 kg włoszczyzny, 45 kg makaronu durum, a do tego 100 kg mięsa do wywaru – mówi Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego, odpowiedzialny za efekt końcowy. – Zupę rozdajemy z prezydentem i paniami, które mi pomagały.
Oprócz tego można było skosztować zachodniopomorskich produktów regionalnych. Wśród kulinarnych specjałów znalazły się między innymi: żywność ekologiczna, miody drahimskie, przelewickie, chojeńskie i z Równiny Nowogardzkiej, regionalne pieczywa i ciasta, pierniki i paszteciki szczecińskie, ogórek kołobrzeski czy kiszka szwedzka. Produkty regionalne były dostępne w domkach ustawionych na ul. Jana z Kolna.
- Najchętniej kupuję sery i powidła przy takich okazjach – mówi Katarzyna Rycak, mieszkanka. – Takiej jakości jak tutaj nie dostanie się na co dzień w sklepie.
Piknik nad Odrą jest imprezą, która na stałe weszła do kalendarza imprez województwa zachodniopomorskiego. Poprzednie edycje zgromadziły kilkadziesiąt tysięcy uczestników, zarówno mieszkańców województwa jak i odwiedzających region turystów. Impreza jest doskonałą okazją do prezentacji tradycji kulinarnych regionu oraz jego atrakcji turystycznych.
>>> Piknik nad Odrą 2012 [program]
Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?