Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piękny stół na wigilię i święta

Redakcja
Nawet jeśli na co dzień nie przywiązujemy wagi do nakrycia stołu, kolacja wigilijna, czy świąteczny obiad to świetna okazja, by razem z gośćmi zasiąść przy nienagannie zastawionym stole.

Sztuce układaj w kolejności

Zasady, którymi powinniśmy się kierować są bardzo proste. Starannie wypolerowane sztućce kładziemy po obu stronach talerza: po lewej stronie zawsze widelce, po prawej noże i łyżki. Powinny być ułożone w takiej kolejności, w jakiej będą używane, patrząc od zewnętrznej strony. - To duże ułatwienie dla osób, które nie bardzo orientują się, co do czego służy – mówi Wojciech Krawętkowski, menadżer restauracji. - Jeśli są odpowiednio ułożone, wystarczy do każdego kolejnego dania brać następny zestaw.

Na początek zimne przystawki, na koniec gorące mięso

I tak kolejno powinniśmy ułożyć sztućce, którymi zjemy: przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i w końcu danie mięsne. Nad talerzem kładzie się zazwyczaj łyżeczkę lub widelczyk do deseru. - Ich liczba zależy od tego, ile dań przewidujemy podać – tłumaczy Wojciech Krawętkowski. – W restauracjach zasada jest taka, że do każdego z kolejno podawanych dań jedzący bierze nowe sztućce, a te których użył do poprzedniego są zabierane razem z pustym talerzem. Oczywiście w sytuacji domowej dopuszczalne są różne odstępstwa od tej zasady.

Rybę można nożem

Podczas wigilijnej kolacji na stole nie może oczywiście zabraknąć różnego rodzaju ryb. Pamiętajmy jednak, że jedzenie ich dwoma widelcami należy już raczej do przeżytków. Dziś do ryb podaje się widelec i specjalny nóż w kształcie łopatki, którym niczego nie kroimy, ale filetujemy, oddzielamy mięso od ości.

Białe - chłodniejsze

Kieliszki stawiamy zawsze po prawej stronie talerza, według wielkości. Trzeba pamiętać, ze wino białe podajemy do białego mięsa (drób, ryby, owoce morza), potraw z jaj, makaronów, warzyw, w temperaturze 10-12 stopni. Wino czerwone podajemy do mięs czerwonych (wieprzowina, wołowina, dziczyzna), mięsa wędzonego, zapiekanek, w temperaturze 18 stopni. Wina słodkie można podawać do deserów. Oprócz kieliszków na wino możemy także postawić większy kieliszek lub szklaneczkę na wodę. Kieliszki na wódkę stawia się nad talerzem.

Potrawy podaj w półmiskach

Potrawy wykładamy na półmiskach, ze sztućcami do nakładania. - W warunkach domowych serwowane na talerzykach mogą być jedynie przystawki – mówi Wojciech Krawętkowski. – Zupy podaje się w wazach, mięsa, czy ryby na półmiskach.


od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto