Parkowa 13 - bar mleczny i restauracja pod jednym dachem

Karolina Nowak
Karolina Nowak
Zaktualizowano 
Pierwsze miesiące działalności “RestoBaru Parkowa 13” za nami. Oryginalny lokal szybko podbił podniebienia szczecinian i zdobył serca stałych gości. Każdego dnia to miejsce odwiedza około 200 osób. Mogą tu nie tylko dobrze zjeść, ale też spotkać się ze znajomymi i spędzić miło czas.

“Parkowa 13” ma nietypową formułę. To lokal łączący w sobie bar mleczny z restauracją. W całym mieście próżno szukać podobnych rozwiązań. Pierwsza część jest dedykowana osobom, które chcą zjeść zdrowo, smacznie i szybko, np. podczas przerwy na lunch w pracy. Druga jest dla gości mających nieco więcej czasu, którzy pragną zagłębić się w kulinarne nowinki. - Naszym Szefem Kuchni jest jeden z najlepszych kucharzy w Szczecinie - mówi Albert Ihnofeld, “RestoBar Parkowa 13”. - To Grzegorz Mierzwa, członek stowarzyszenia Slow Food Polska. W przygotowaniu posiłków pomaga mu jego brat. Wspólnie zbudowali naprawdę ciekawą kartę dań. Na bieżąco planują również weekendowe wkładki składające się z 6 - 7 dań.

Jeśli chodzi o stałe menu, można w nim znaleźć prawdziwą eksplozję smaków. W części barowej na gości czekają zarówno polskie klasyki, jak i egzotyczne propozycje. Można tu wymienić - kotlety schabowe, ziemniaki pieczone, pierogi czy wątróbkę z cebulką, ale też kurczaka teriyaki czy chilli con carne. Część restauracyjna to prawdziwe ciekawostki kulinarne. Uwagę przyciąga m.in. czerwona pizza, czerwona bo na cieście z dodatkiem buraków. Kolejne propozycje to bułki z polską sezonowaną wołowiną, szarpana wieprzowina, zupy rybne, risotto, sztuki mięsa i ryby. Sezonowo pojawia się też słynny ramen. Swoje smaki znajdą tu i amatorzy dań mięsnych, i wegetarianie. W części restauracyjnej dostępne są autorskie koktajle i drinki. Oferta “Parkowej 13” obejmuje również dowóz posiłków we wskazane miejsce.

Ponadto bar z restauracją łączy nie tylko kuchnia, ale też letni ogródek. Znajduje się on na tyłach lokalu. To pewnego rodzaju enklawa wypełniona zielenią i odcięta od zgiełku miasta. Mogą z niej korzystać goście obu części działalności.

Oryginalny pomysł na połączenie baru mlecznego i restauracji narodził się mniej więcej dwa lata temu.

- Nad naszym lokalem działa 20 apartamentów na wynajem krótkoterminowy - wyjaśnia Albert Ihnofeld. - Po uruchomieniu usług noclegowych poczuliśmy, że brakuje w okolicy miejsca, w którym można coś zjeść tuż po podróży czy też zwyczajnie usiąść i odetchnąć. Tak się złożyło, że w budynku do zagospodarowania został lokal zaprojektowany pod usługi bankowe. Przestrzeń miała nietypowy układ i postanowiliśmy to wykorzystać. Tak powstał resotobar.

ul. PARKOWA 13
SZCZECIN
tel.662 266 145
**Link do strony:

http://restauracja.parkowa13.com/

**

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3