Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Parkowa 13 - bar mleczny i restauracja pod jednym dachem

Karolina Nowak
Karolina Nowak
Pierwsze miesiące działalności “RestoBaru Parkowa 13” za nami. Oryginalny lokal szybko podbił podniebienia szczecinian i zdobył serca stałych gości. Każdego dnia to miejsce odwiedza około 200 osób. Mogą tu nie tylko dobrze zjeść, ale też spotkać się ze znajomymi i spędzić miło czas.

“Parkowa 13” ma nietypową formułę. To lokal łączący w sobie bar mleczny z restauracją. W całym mieście próżno szukać podobnych rozwiązań. Pierwsza część jest dedykowana osobom, które chcą zjeść zdrowo, smacznie i szybko, np. podczas przerwy na lunch w pracy. Druga jest dla gości mających nieco więcej czasu, którzy pragną zagłębić się w kulinarne nowinki. - Naszym Szefem Kuchni jest jeden z najlepszych kucharzy w Szczecinie - mówi Albert Ihnofeld, “RestoBar Parkowa 13”. - To Grzegorz Mierzwa, członek stowarzyszenia Slow Food Polska. W przygotowaniu posiłków pomaga mu jego brat. Wspólnie zbudowali naprawdę ciekawą kartę dań. Na bieżąco planują również weekendowe wkładki składające się z 6 - 7 dań.

Jeśli chodzi o stałe menu, można w nim znaleźć prawdziwą eksplozję smaków. W części barowej na gości czekają zarówno polskie klasyki, jak i egzotyczne propozycje. Można tu wymienić - kotlety schabowe, ziemniaki pieczone, pierogi czy wątróbkę z cebulką, ale też kurczaka teriyaki czy chilli con carne. Część restauracyjna to prawdziwe ciekawostki kulinarne. Uwagę przyciąga m.in. czerwona pizza, czerwona bo na cieście z dodatkiem buraków. Kolejne propozycje to bułki z polską sezonowaną wołowiną, szarpana wieprzowina, zupy rybne, risotto, sztuki mięsa i ryby. Sezonowo pojawia się też słynny ramen. Swoje smaki znajdą tu i amatorzy dań mięsnych, i wegetarianie. W części restauracyjnej dostępne są autorskie koktajle i drinki. Oferta “Parkowej 13” obejmuje również dowóz posiłków we wskazane miejsce.

Ponadto bar z restauracją łączy nie tylko kuchnia, ale też letni ogródek. Znajduje się on na tyłach lokalu. To pewnego rodzaju enklawa wypełniona zielenią i odcięta od zgiełku miasta. Mogą z niej korzystać goście obu części działalności.

Oryginalny pomysł na połączenie baru mlecznego i restauracji narodził się mniej więcej dwa lata temu.

- Nad naszym lokalem działa 20 apartamentów na wynajem krótkoterminowy - wyjaśnia Albert Ihnofeld. - Po uruchomieniu usług noclegowych poczuliśmy, że brakuje w okolicy miejsca, w którym można coś zjeść tuż po podróży czy też zwyczajnie usiąść i odetchnąć. Tak się złożyło, że w budynku do zagospodarowania został lokal zaprojektowany pod usługi bankowe. Przestrzeń miała nietypowy układ i postanowiliśmy to wykorzystać. Tak powstał resotobar.

ul. PARKOWA 13
SZCZECIN
tel.662 266 145
**Link do strony:

http://restauracja.parkowa13.com/

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto