Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Paprykarz Szczeciński na Liście Produktów Tradycyjnych?

Paweł Majchrzak
facebook
Trwają starania o wpisanie Paprykarza Szczecińskiego na Listę Produktów Tradycyjnych. To kolejny zachodniopomorski produkt, który ma szansę na takie wyróżnienie.

- Głównym warunkiem uzyskania wpisu jest udokumentowanie, że przysmak jest produkowany co najmniej 25 lat - usłyszeliśmy w urzędzie marszałkowskim, którego wydział rolnictwa zajmuje się całą procedurą. - To dopiero początek drogi do wpisu – czytamy w Głosie Szczecińskim.

Znany w całej Polsce Paprykarz Szczeciński to zmielone mięso rybie z ryżem bądź kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem różnych przypraw i soli. Ciekawostką jest, iż mimo swojej nazwy nie jest on produkowany w Szczecinie, lecz w gminie Sianów oraz Władysławowie.

Paprykarz Szczeciński produkowany jest od 1967 roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto