- Głównym warunkiem uzyskania wpisu jest udokumentowanie, że przysmak jest produkowany co najmniej 25 lat - usłyszeliśmy w urzędzie marszałkowskim, którego wydział rolnictwa zajmuje się całą procedurą. - To dopiero początek drogi do wpisu – czytamy w Głosie Szczecińskim.
Znany w całej Polsce Paprykarz Szczeciński to zmielone mięso rybie z ryżem bądź kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem różnych przypraw i soli. Ciekawostką jest, iż mimo swojej nazwy nie jest on produkowany w Szczecinie, lecz w gminie Sianów oraz Władysławowie.
Paprykarz Szczeciński produkowany jest od 1967 roku.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?