Składniki
Na około 20 pancakes potrzebujesz:
1 3/4 szklanki mąki (użyłam orkiszowej),
2 łyżki cukru (użyłam ksylitolu),
1,5 łyżeczki sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli,
3 jajka,
2 szklanki zsiadłego mleka*,
0,5 szklanki rozpuszczonego masła (użyłam klarowanego),
masło lub olej do natłuszczania foremki do jajek
* Jeśli nie masz w domu zsiadłego mleka: do miseczki nalej odpowiednią ilość normalnego mleka. Wlej dwie łyżki octu. Odstaw mleko na około 5 minut i gotowe.
Przygotowanie:
w misie robota umieść mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj całość. Na rozgrzanej patelni połóż natłuszczoną wcześniej foremkę do jajek i nalej do niej porcję ciasta na wysokość 1/3 foremki. Smaż około 2 minut z każdej strony. I gotowe.
Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?