Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pająki, larwy i szarańcza. Owady można było pogłaskać i.. skosztować [zdjęcia, wideo]

Kasia Sienkiewicz
Dziś w budynku Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego odbył się dzień owada. Robaki mogliśmy nie tylko oglądać i pogłaskać, ale również spróbować.

Część z robaków, które odwiedzający mogli oglądać i potrzymać na ręku, była jadalna.

- Smakują jak chipsy. A mają więcej białka niż kurczak - przekonywała jedna ze studentek.

W Szczecinie po raz pierwszy „Dzień Owada” zorganizowano 8 czerwca 2010 roku, na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Celem jest przede wszystkim edukacja - zapoznanie dzieci, młodzieży i dorosłych ze światem entomofauny, jej roli w przyrodzie i życiu człowieka oraz walka z entomofobią.

W ramach "Dnia Owada” organizowane są ekspozycję żywych owadów krajowych i egzotycznych składającą się obecnie z kilkuset gatunków. W terrarystycznej kolekcji znajdują się ponadto pajęczaki, skorpiony i gady. Prezentowany jest sprzęt entomologiczny, wystawy fotograficzne, wykłady, filmy przyrodnicze.

Prezentacjom towarzyszą wystawy florystyczne, w tym roślin owadożernych oraz zabawy i konkursy rysunkowe, "owadzie zawody lekkoatletyczne”, origami i in. Największym zainteresowaniem cieszyła się możliwość wzięcia do ręki żywych owadów: drapieżnych modliszek, egzotycznych liśćców.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto