Dzisiaj prezentujemy pierwszą porcję przepisów na "Świąteczną Rybę po Szczecińsku".
Przepisy – z imieniem, nazwiskiem oraz numerem telefonu osoby zgłaszającej – można przysyłać do nas na adres poczty elektronicznej [email protected] oraz poczta tradycyjną na adres redakcji: "MM Moje Miasto" 71-875 Szczecin, ul. Nowy Rynek 3.
Śledź ze śliwkami:
Poleca Maja Piątek ze Śródmieścia. Pani Maja przesłała nam swój przepis e-mailem.
Jak mówi, przepis jest wypróbowany a ryba w takim wydaniu smakuje wyśmienicie
Produkty:
- śledzie solone 0,5 kg
- cebuli 0,5 kg,
- koncentrat pomidorowy,
- śliwki suszone 10 sztuk
- ogórek kiszony.
- pieprz, sol, majeranek, olej,
- liść laurowy,
- ocet winny
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć, odsączyć, skropić octem winnym, pokroić w kawałki. Cebule kroimy w ćwierć plasterki i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, sola i odrobina majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka.
Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i liście laurowe. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoików warstwami- farsz, śledzie, farsz...Z ostawić do następnego dnia.
Wigilijna zupa rybna
Poleca asp. sztab. Mirosław Siewierski, naczelnik wydziału kontrolno-rozpoznawczego Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej.
Składniki:
- włoszczyzna, w tym pół główki kapusty białej
- ok. 0,5 kg oczyszczonego karpia
- ok. 0,4 kg fileta z łososia
- ok. 0,4 dkg masła
- 4 dkg suszonych grzybów
- pół cytryny
- kawałek świeżego imbiru
- natka pietruszki
- sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa tarta, ziele angielskie.
Przygotowanie: Karpia wyfiletować, obrać ze skóry, filet z łososia również obrać ze skóry. Ugotować ok. trzech litrów wywaru z włoszczyzny, z dodatkiem imbiru i przypraw bez gałki (kapustę pokroić w dość dużą kostkę) i pozostałych z filetowania karpia części – głowa, płetwy, kręgosłup. Wcześniej z głowy usunąć skrzela! Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Do wywaru, z którego usunięto części ryby, imbir i włoszczyznę, pozostawiając kapustę i pokrojoną w plasterki marchewkę, dodać wywar z grzybów i pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz pokrojone na niezbyt małe kawałki filety z karpia i łososia. Gotować ostrożnie, by ryba się nie rozpadła, na małym ogniu, 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową.
Doprawić do smaku dodając też sok z cytryny w takiej ilości, by na końcu smak był delikatnie winny. Można doprawić według upodobania odrobiną jasnego sosu sojowego. Chwilę przed podaniem dodać posiekaną drobno pietruszkę i masło.
Smacznego!
Dorsz w pieczarkach i serze
Poleca Halina Szczepaniec z Gimnazjum nr 27 na Gumieńcach
Pani Halinka przepis na pyszną rybkę otrzymała od swojej kuzynki z Białegostoku.
Składniki**potrzebne na przygotowania wspaniałej świątecznej potrawy to:
- 1 kg filetów z dorsza (może być też inna ryba, ale dorsz wychodzi najlepiej)
- 0,5 kg pieczarek
- 0,4 kg żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- Przyprawa do ryb
- To wyjątkowy przepis – mówi Halina Szczepaniec. – Nie potrzeba dużo składników, a efekt jest wyśmienity. A na dodatek potrawa szybka w przygotowaniu i zapach w kuchni nie dokucza!
Przygotowanie: Rozpoczynamy od nasmarowania ryby przyprawami. Filety powinny być już całkowicie rozmrożone, najlepiej jeśli będzie to świeża ryba. Pieczarki gotujemy przez chwilę i ścieramy na grubych oczkach tarki. Podobnie robimy z żółtym serem: ścieramy cały kawałek na tarce również z dużymi oczkami.
- Następnie mieszamy łyżką delikatnie ser i pieczarki i dodajemy trzy łyżki majonezu - mówi pani Halina. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: najpierw ryby, na niej warstwa pieczarek z serem, znów ryba i na końcu ponownie warstwa pieczarek z serem. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do piekarnika. Ważne, żeby nie przykrywać niczym naczynia. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Podajemy na ciepło. - Ale następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza, więc śmiało można zaserwować ją także na zimno – mówi Halina Szczepaniec.
Śledź po kujawsku
Proponuje Anna Szczukiewicz, nauczyciel wychowania fizycznego w Gimnazjum nr 7
Składniki
- 50 dag filetów śledziowych,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- zmielone przyprawy-cynamon i goździki,
- pieprz,
- drobno posiekany świeży korzeń imbiru(wielkości orzecha włoskiego),
- 4 cebule,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- natka do dekoracji.
Przygotowanie:
Cukier puder ucieramy z cynamonem, goździkami, pieprzem, pokruszonym liściem laurowymi, posiekanym imbirem. Filety śledziowe należy umyć i osuszyć, posypać przygotowaną mieszanką przypraw, szczelnie przykryć folią przezroczystą i pozostawić na noc w lodówce, następnego dnia cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, ostudzić. Na półmisku układać warstwami śledzie i cebulę. Zostawić na noc, aby smaki się przegryzły, przed podaniem udekorować zieleniną.
Karp w piwie po staropolsku
Proponuje Krzysztof Żurawski, szczeciński birofil
Składniki
- 1 karp (1.5 kg)
- 2 butelki jasnego piwa
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 5 dag rodzynek
- 1 cytryna
- 1.5 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki startego chleba razowego
- 1.5 łyżki białego octu winnego
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 1/3 łyżeczki estragonu
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz czarny mielony.
Przygotowanie: Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie około 20 minut i osączyć. Karpia oczyścić, wypatroszyć, opłukać, pokroić na dzwonka, zalać wrzącą wodą z octem, przykryć i pozostawić na około 5 minut. Marchewkę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę, podobnie cebulę.
W płaskim, szerokim rondlu zagotować piwo z dwiema szklankami wody. Włożyć karpia, marchewkę, cebulę, ziele angielskie oraz pieprz, liść laurowy, goździki, wsypać pieprz i sól. Gotować 20 minut na małym ogniu. Rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku i przykryć. Wywar rybny przecedzić, dodać karmel przygotowany z cukru i trzech łyżek wody, starty chleb razowy, gałkę ugniecioną z masła i mąki, rodzynki, cynamon, przyprawę do ryb, estragon oraz łyżeczkę skórki otartej z cytryny i zagotować.
Włożyć porcje ryby i ponownie zagotować. Cytrynę obrać, usuwając albedo, pokroić w cienkie plasterki i włożyć do sosu. Uwaga! Karpia najlepiej podawać z kluskami kładzionymi.
Ryba osypana piernikiem wg przepisu babci
Poleca ks. Sylwester Marcula, koordynator akcji charytatywnej „Iskierka Radości”
Składniki
- 1 kg karpia,
- 20 dag włoszczyzny bez kapusty,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka piwa jasnego,
- 3 dag masła,
- 3 dag mąki,
- 4 dag rodzynków,
- 4 dag migdałów,
- 5 dag powideł śliwkowych
- 8 dag piernika,
- sól,
- cukier,
- imbir,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sok z cytryny,
Przygotowanie:
Warzywa należy umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić następnie zalać wodą i ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia trzeba umyć, pokroić w poprzek, włożyć do wywaru. Następnie należy wlać piwo oraz dodać przyprawy a następnie ugotować wszystko na małym ogniu.
Miękką rybę wyjmujemy i przecedzamy wywar. Migdały parzymy i obieramy ze skórki. Potem rozgrzewamy masło, mieszamy z mąką, zasmażamy nie rumieniąc, rozprowadzamy z wywarem szybko mieszając trzepaczką. Miksturę należy zagotować, dodać powidła, opłukane rodzynki, migdały i rybę.
Potrawę posypujemy piernikiem i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Smacznego!
Karp w panierce smażony na oleju
Poleca Tomasz Makowski z Zakład Wodociągów i Kanalizacji
Składniki
- karp pokrojony w dzwonki lub filety
- olej słonecznikowy
- sok z cytryny
- panierka: bułka tarta z odrobiną ziarna sezamowego, zawierająca sporą szczyptę przyprawy (według własnego uznania).
Przygotowanie: Rybę przed otoczeniem w panierce wkładamy do rozmieszanego surowego jajka z wciśniętym, a wcześniej rozgniecionym ząbkiem aromatycznego czosnku i panierujemy w bułce. Olej na patelni musi być rozgrzany, a płomień pod kuchenką zdecydowany. Rybę dokładnie smażymy z obu stron, aż będzie przyrumieniona, z chrupiącą skórką i pozbawionym surowości, soczystym wnętrzem.
Najlepiej podawać rybę z pieczywem i białym wytrawnym winem.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?