Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Otwieramy konkurs kulinarny "Świąteczna ryba po szczecińsku"

Redakcja
Rozpoczynamy wielki konkurs na świąteczną potrawę z ryb. Autorzy najatrakcyjniejszych przepisów dostaną nagrody. Do wygrania jest bon na usługi kosmetyczne i fryzjerskie o wartości 300 zł oraz kosz upominkowy pełen słodyczy.

Dzisiaj prezentujemy pierwszą porcję przepisów na "Świąteczną Rybę po Szczecińsku".

Przepisy – z imieniem, nazwiskiem oraz numerem telefonu osoby zgłaszającej – można przysyłać do nas na adres poczty elektronicznej [email protected] oraz poczta tradycyjną na adres redakcji: "MM Moje Miasto" 71-875 Szczecin, ul. Nowy Rynek 3.


Śledź ze śliwkami: 
Poleca Maja Piątek ze Śródmieścia
. Pani Maja przesłała nam swój przepis e-mailem.

Jak mówi, przepis jest wypróbowany a ryba w takim wydaniu smakuje wyśmienicie

Produkty:

  • śledzie solone 0,5 kg
  • cebuli 0,5 kg,
  • koncentrat pomidorowy,
  • śliwki suszone 10 sztuk
  • ogórek kiszony.
  • pieprz, sol, majeranek, olej,
  • liść laurowy,
  • ocet winny

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć, odsączyć, skropić octem winnym, pokroić w kawałki. Cebule kroimy w ćwierć plasterki i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, sola i odrobina majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka.

Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i liście laurowe. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoików warstwami- farsz, śledzie, farsz...Z ostawić do następnego dnia. 



Wigilijna zupa rybna
Poleca asp. sztab. Mirosław Siewierski
, naczelnik wydziału kontrolno-rozpoznawczego Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej.


Składniki:

  • włoszczyzna, w tym pół główki kapusty białej
  • ok. 0,5 kg oczyszczonego karpia
  • ok. 0,4 kg fileta z łososia
  • ok. 0,4 dkg masła
  • 4 dkg suszonych grzybów
  • pół cytryny
  • kawałek świeżego imbiru
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa tarta, ziele angielskie.

Przygotowanie: Karpia wyfiletować, obrać  ze skóry, filet z łososia również obrać ze skóry. Ugotować ok. trzech litrów wywaru z włoszczyzny, z dodatkiem imbiru i przypraw bez gałki (kapustę pokroić w dość dużą kostkę) i pozostałych z filetowania karpia części – głowa, płetwy, kręgosłup. Wcześniej z głowy usunąć skrzela! Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody.

Do wywaru, z którego usunięto części ryby, imbir i włoszczyznę, pozostawiając kapustę i pokrojoną w plasterki marchewkę, dodać wywar z grzybów i pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz pokrojone na niezbyt małe kawałki filety z karpia i łososia. Gotować ostrożnie, by ryba się nie rozpadła, na małym ogniu, 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową.

Doprawić do smaku dodając też sok z cytryny w takiej ilości, by na końcu smak był delikatnie winny. Można doprawić według upodobania odrobiną jasnego sosu sojowego. Chwilę przed podaniem dodać posiekaną drobno pietruszkę i masło.

Smacznego!       



Dorsz w pieczarkach i serze
Poleca Halina Szczepaniec
z Gimnazjum nr 27 na Gumieńcach

Pani Halinka przepis na pyszną rybkę otrzymała od swojej kuzynki z Białegostoku.


Składniki**
potrzebne na przygotowania wspaniałej świątecznej potrawy to:

  • 1 kg filetów z dorsza (może być też inna ryba, ale dorsz wychodzi najlepiej)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,4 kg żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • Przyprawa do ryb

- To wyjątkowy przepis – mówi Halina Szczepaniec. – Nie potrzeba dużo składników, a efekt jest wyśmienity. A na dodatek potrawa szybka w przygotowaniu i zapach w kuchni nie dokucza!

Przygotowanie: Rozpoczynamy od nasmarowania ryby przyprawami. Filety powinny być  już całkowicie rozmrożone, najlepiej jeśli będzie to świeża ryba. Pieczarki gotujemy przez chwilę i ścieramy na grubych oczkach tarki. Podobnie robimy z żółtym serem: ścieramy cały kawałek na tarce również z dużymi oczkami.

- Następnie mieszamy łyżką delikatnie ser i pieczarki i dodajemy trzy łyżki majonezu - mówi pani Halina. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: najpierw ryby, na niej warstwa pieczarek z serem, znów ryba i na końcu ponownie warstwa pieczarek z serem. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do piekarnika. Ważne, żeby nie przykrywać niczym naczynia. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Podajemy na ciepło. - Ale następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza, więc śmiało można zaserwować ją także na zimno – mówi Halina Szczepaniec.



Śledź po kujawsku

Proponuje Anna Szczukiewicz, nauczyciel wychowania fizycznego w Gimnazjum nr 7


Składniki

  • 50 dag filetów śledziowych,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • zmielone przyprawy-cynamon i goździki,
  • pieprz,
  • drobno posiekany świeży korzeń  imbiru(wielkości orzecha włoskiego),
  • 4 cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • natka do dekoracji.


Przygotowanie:
Cukier puder ucieramy z cynamonem, goździkami, pieprzem, pokruszonym liściem laurowymi, posiekanym imbirem. Filety śledziowe należy umyć i osuszyć, posypać przygotowaną mieszanką przypraw, szczelnie przykryć folią przezroczystą i pozostawić na noc w lodówce, następnego dnia cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju i wymieszać z koncentratem pomidorowym.

Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, ostudzić.  Na półmisku układać warstwami śledzie i cebulę. Zostawić na noc, aby smaki się przegryzły, przed podaniem udekorować zieleniną.



Karp w piwie po staropolsku
Proponuje Krzysztof Żurawski
, szczeciński birofil

Składniki

  • 1 karp (1.5 kg)
  • 2 butelki jasnego piwa
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5 dag rodzynek
  • 1 cytryna
  • 1.5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki startego chleba razowego
  • 1.5 łyżki białego octu winnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1/3 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz czarny mielony.

Przygotowanie: Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie około 20 minut i osączyć. Karpia oczyścić, wypatroszyć, opłukać, pokroić na dzwonka, zalać wrzącą wodą z octem, przykryć i pozostawić na około 5 minut. Marchewkę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę, podobnie cebulę.

W płaskim, szerokim rondlu zagotować piwo z dwiema szklankami wody. Włożyć karpia, marchewkę, cebulę, ziele angielskie oraz pieprz, liść laurowy, goździki, wsypać pieprz i sól. Gotować 20 minut na małym ogniu. Rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku i przykryć. Wywar rybny przecedzić, dodać karmel przygotowany z cukru i trzech łyżek wody, starty chleb razowy, gałkę ugniecioną z masła i mąki, rodzynki, cynamon, przyprawę do ryb, estragon oraz łyżeczkę skórki otartej z cytryny i zagotować.

Włożyć porcje ryby i ponownie zagotować. Cytrynę obrać, usuwając albedo, pokroić w cienkie plasterki i włożyć do sosu. Uwaga! Karpia najlepiej podawać z kluskami kładzionymi.



Ryba osypana piernikiem wg przepisu babci
Poleca ks. Sylwester Marcula
, koordynator akcji charytatywnej „Iskierka Radości” 


Składniki

  • 1 kg karpia,
  • 20 dag włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka piwa jasnego,
  • 3 dag masła,
  • 3 dag mąki,
  • 4 dag rodzynków,
  • 4 dag migdałów,
  • 5 dag powideł śliwkowych
  • 8 dag piernika,
  • sól,
  • cukier,
  • imbir,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sok z cytryny,


Przygotowanie:
Warzywa należy umyć,  obrać, opłukać, rozdrobnić następnie zalać wodą i ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia trzeba umyć, pokroić w poprzek, włożyć do wywaru. Następnie należy wlać piwo oraz dodać przyprawy a następnie ugotować wszystko na małym ogniu.

Miękką rybę wyjmujemy i przecedzamy wywar. Migdały parzymy i obieramy ze skórki. Potem rozgrzewamy masło, mieszamy z mąką, zasmażamy nie rumieniąc, rozprowadzamy z wywarem szybko mieszając trzepaczką. Miksturę należy zagotować, dodać powidła, opłukane rodzynki, migdały i rybę.

Potrawę posypujemy piernikiem i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Smacznego! 


Karp w panierce smażony na oleju
Poleca Tomasz Makowski
z Zakład Wodociągów i Kanalizacji


Składniki

  • karp pokrojony w dzwonki lub filety
  • olej słonecznikowy
  • sok z cytryny
  • panierka: bułka tarta z odrobiną ziarna sezamowego, zawierająca sporą szczyptę przyprawy (według własnego uznania).

Przygotowanie: Rybę przed otoczeniem w panierce wkładamy do rozmieszanego surowego jajka z wciśniętym, a wcześniej rozgniecionym ząbkiem aromatycznego czosnku i panierujemy w bułce. Olej na patelni musi być rozgrzany, a płomień pod kuchenką zdecydowany. Rybę dokładnie smażymy z obu stron, aż będzie przyrumieniona, z chrupiącą skórką i pozbawionym surowości, soczystym wnętrzem.

Najlepiej podawać rybę  z pieczywem i białym wytrawnym winem.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto