Oto przepis na przepyszne ogórki małosolne. Sprawdź, ile soli musisz dodać

Michał Sierek
Michał Sierek
Przepis na ogórki małosolne. Ile soli dodać, jakie składniki?
Przepis na ogórki małosolne. Ile soli dodać, jakie składniki? Pexels
Udostępnij:
Czerwiec, lipiec, sierpień - to miesiące, w których wielu z Was szuka przepisów na ogórki małosolne. W sklepach i na bazarach można już kupić ogórki gruntowe w przystępnej cenie. Jednym z najważniejszych elementów przepisu jest to, ile soli dodać. Zdania tutaj są podzielone, ale po przeczytaniu tego przepisu na pewno będziecie wiedzieli, jak dobrać odpowiednie proporcje - zawsze warto próbować i eksperymentować. Oto przepis na ogórki małosolne. Zaczynamy!

Spis treści

Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 20

Sprawdzony przepis na ogórki małosolne. Zanim zaczniemy przygotowywać ogórki małosolne, zastanów się w jakim naczyniu je umieścisz. Najlepszy będzie kamienny garnek, bardzo duży słoik, albo inne naczynie większych rozmiarów. Jeśli nie masz nic takiego pod ręką, możesz niżej podaną ilość ułożyć do kilku standardowych dużych słoików.

Przepis na ogórki małosolne - składniki

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych ogórków. Kupując, wybierz te nieduże
  • 4-5 gałązek kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu (15-20 cm)
  • sól (najlepiej kamienna)
  • 1,5 litra wody

Ile soli dodać, by ogórki małosolne były pyszne?

Ogórki przełóż do zlewu (albo miski), zalej zimną wodą i mocz je przez 3-4 godziny. Po tym czasie dobrze je umyj i opłucz. Koper pokrój, albo połam tak, by zmieścił się do naczynia, które wybrałeś. Ząbki czosnku kroimy na pół (wzdłuż) korzeń chrzanu na pół wzdłuż i jeszcze na kilka mniejszych kawałków. 1,5 litra wody wlej do garnka i podgrzej. Kiedy woda zrobi się ciepła dodaj soli i wymieszaj. Proporcje wyglądają następująco: 1 łyżka soli na każdy litr wody. W niektórych przepisach znajdziesz nieco więcej soli (1,5 łyżki na 1 litr) - próbuj, eksperymentuj i wybierz opcję, która bardziej przypadnie ci do gustu.

Jeśli wybrałeś większe naczynie - ogórki, koper, czosnek, chrzan układaj na przemian. Jeśli są to zwykłe słoiki, powkładaj ogórki pionowo a między nie powciskaj koper, czosnek i chrzan. Wszystko zalej posoloną wcześniej wodą (może być ciepła, ale nie zalewaj wrzątkiem).

Po ilu dniach można jeść?

Nie zamykaj naczynia. Możesz je przykryć na dwa sposoby - gazą, albo mniejszym talerzykiem, który dociśniesz czymś ciężkim (np. kamieniem). Ogórki odstaw w ciemne miejsce. To, jak szybko będziesz mógł je jeść, zależy m.in. od temperatury, w której będziesz je przechowywać. Przeważnie pierwsze są już do zjedzenia po trzech dniach (jeśli woda zaczęła mętnieć - możesz spróbować, czy już się nadają). Smacznego!

Polecamy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Oto przepis na przepyszne ogórki małosolne. Sprawdź, ile soli musisz dodać - Express Bydgoski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie