- Dzień Matki Ziemi obchodzony jest już od jakiegoś czasu w 160 krajach na całym świecie. Jest to inicjatywa międzynarodowej organizacji Slow Food - mówi Andrzej Buławski prezes stowarzyszenia Slow Food Szczecin. - W Szczecinie spotkaliśmy się po raz pierwszy. Cieszymy się, że dajemy mieszkańcom możliwość poznania dobrych jakościowo produktów i ich wytwórców. Nasza ekspozycja jest dość skromna, ale są tu produkty, które nie zawierają żadnej chemii. Mamy tu miody, sery, owoce, przetwory. Przedstawiciele Park Hotelu przygotowali dla nas potrawy-niespodzianki. Mamy nadzieję, że takich spotkań uda nam się zorganizować znacznie więcej.
Jabłka z sadów trzcińskich, chleb marianowski przygotowany przez państwa Jackowskich, miody drahimskie i miód pitny, to tylko niektóre z przysmaków, których można było skosztować w Inkubatorze Kultury.
- U mnie dziś można spróbować rozmaitych miodów - opowiada Tomasz Sadowski, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Buckfast. - Miody pochodzą z Pojezierza Choszczeńskiego. To miejsce, które ma bardzo różnorodną florę. Dzięki temu pszczoły mają duże pole do popisu. W ofercie mamy nie tylko szeroką gamę miodów, ale też pyłek pszczeli, propolis, wosk pszczeli. Podczas takich spotkań, festynów można także spróbować miodów pitnych naszej produkcji. Jakiś czas temu nasze miody trafiły na ministerialną listę produktów tradycyjnych pod nazwą Miody z Pojezierza Choszczeńskiego.
Terra Madre Day cieszyły się dużym zainteresowaniem. W Inkubatorze Kultury można było nie tylko spróbować ekologicznych przysmaków, ale też dowiedzieć się jak powstawały oraz obejrzeć filmy o przemyśle żywieniowym.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?