Naukowcy z ZUT w Szczecinie dostaną ponad 5 ml zł dla na innowacyjne badania naukowe!

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Udostępnij:
Aż 13 grantów na badania z zakresu nauk ścisłych i technicznych otrzymają naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie w ramach trzech rozstrzygniętych konkursów organizowanych przez Narodowe Centrum Nauki.

Program OPUS 21

  • Zostaną sfinansowane Badania Wojciecha Sałabuna z Wydziału Informatyki ZUT, który stworzy nową metodę wyznaczania poziomów istotności kryteriów decyzyjnych (wag decyzyjnych) o wysokiej skuteczności z wykorzystaniem obiektów charakterystycznych.
  • Borofenem i jego pochodnymi do magazynowania energii – projektowaniem procesów wytwarzania zajmie się prof. Ewa Mijowska z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT.
  • Nad ekologicznymi i opłacalnymi strategiami odpadów polimerowych do nanomateriałów węglowych popracuje dr Xin Wen również z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT. Z kolei naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT wspólnie z naukowcami z Politechniki Bydgoskiej oraz Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk opracują mechanizmy molekularne osi jelitowo-wątrobowej kurcząt.

Program PRELUDIUM 20

Laureaci programu z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie zbadają m.in.:

  • inteligentny system wsparcia metody M5 - Magnetic Force Induced Vibration Evaluation (Paweł Karol Frankowski, Wydział Elektryczny ZUT),
  • zastosowanie wspomaganego zmiennym polem elektromagnetycznym hybrydowego reaktora fotokatalicznego do oczyszczania wody (Oliwia Paszkiewicz, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT),
  • wpływ stresorów na produkcję piocyjaniny przez Pseudomonas aerugionsa (Joanna Jabłońska, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT),
  • elektrokatalizatory na bazie celulozy do reakcji wydzielenia wodoru i tlenu (Klaudia Maślana, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT).

Program MINIATURA 5

Narodowe Centrum Nauki sfinansuje projekt dra inż. Łukasza Łopusiewicza z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT, który zbada dojrzewanie roślinnego analogu sera z porostem pleśni i spróbuje odpowiedzieć na pytanie: Czy procesy proteolizy i lipolizy zachodzą podobnie jak w tradycyjnym serze Camembert?.

W tym programie granty otrzymali również: dr inż. Paweł Dunaj z Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki ZUT, dr inż. Anna Żywicka z Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT, dr inż. Jarosław Antoni Błyszko z Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska ZUT, dr inż. Mariusz Leus z Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki ZUT.

ZOBACZ TEŻ:

Ruszyła budowa bariery na granicy polsko-białoruskiej

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie