Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nasz "gastronomik" z laurami. Uczniowie zapracowali na sukcesy

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie otrzymał trzy prestiżowe wyróżnienia na targach „Smaki Regionów 2019”, które odbyły się w Poznaniu.

Szczeciński „gastronomik” otrzymał: Nagrodę Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego; Klucz do Polskiej Spiżarni 2019, stanowiący wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne oraz Perłę 2019 dla zespołu w składzie: Szymon Makowiecki, Jakub Rosów, uczniowie klasy III a TŻUG Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, pod kierownictwem nauczyciela i mentora młodych kucharzy, pani Wioletty Skuratowicz, za jej autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na zachodniopomorskich produktach tradycyjnych i regionalnych.

Nagrodzone dania to „Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką” oraz „Pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, czarną soczewicą i glazurowanymi burakami”.

W konkursowym zestawie potraw wykorzystane zostały tradycyjne i regionalne produkty, w tym między innymi pstrąg łososiowy, ser krowietta wino białe, sok malinowy, chleb wiejski wojenny, piwo Szczecińskie Bursztynowe, biała kiełbasa, boczek wędzony. Wszystko z naszych regionalnych gospodarstw.

Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki regionów” to najważniejszy w Polsce konkurs, dotyczący dziedzictwa kulinarnego. Jest to konkurs, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie.

Partnerem konkursu jest Związek Województw RP. Przebiega w dwóch płaszczyznach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

ZOBACZ TEŻ:

Perła 2019 jest już drugim takim z rzędu wyróżnieniem, przyznamy Zespołowi Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. W tegorocznej edycji szczeciński gastronomik został dodatkowo uhonorowany nagrodą Prezydenta RP oraz Kluczem do Polskiej Spiżarni.

Dzięki temu szkołą będzie na zawsze wpisana do historii dziedzictwa kulinarnego w Polsce. Nagrodzone dania staną się elementem polskiej i regionalnej tradycji kulinarnej. To także niezwykle ważny powód do dumy dla szkoły, która ma tak uzdolnionych uczniów.

Uczniowie "gastronomika" pokazali młodszym kolegom cuda kuli...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto