Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pierogi w mieście

Redakcja
Pierogi ruskie, ze szpinakiem i serem, z mięsem, z kurczakiem, z jagodami, ze szpinakiem i fetą, z serem i pieczarkami, z borówkami lub z malinami – takie pyszności zjemy w Pierogarni przy al.

Piastów 53. Tutejsze pierogi są tak pyszne, że hurtowo zamawiane są nawet za granicę!

Pierogarnia przy al. Piastów 53 działa od połowy grudnia ubiegłego roku.

- Najpierw woziliśmy nasze pierogi tylko do Niemiec – opowiada o początkach biznesu Paweł Wawrowski, właściciel lokalu. - Zaczęły cieszyć się tam taką popularnością, że postanowiliśmy oferować pierogi także mieszkańcom Szczecina. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Mieszkańcy pokochali nasze pierogi!

Powiedzenie „Przez żołądek do serca” sprawdziło się tu w stu procentach. Szczecinianie pokochali pierogi z al. Piastów przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak i bogaty wybór nadzienia.

- Nasze pierogi są robione ręcznie, na miejscu. Każdego dnia rano wyrabiamy ciasto i farsze. Dzięki temu są takie świeże i smaczne – mówi pan Paweł. - Przywiązujemy ogromną uwagę do wysokiej jakości produktów. Smak naszych pierogów jest bowiem dla nich najlepszą reklamą.

Do wyboru mamy różne rodzaje pierogów: ze szpinakiem i serem, ze szpinakiem i fetą, ruskie, ruskie z boczkiem, z pieczarkami i serem, z mięsem, z kurczakiem, z jagodami, z borówkami, z malinami, na słodko z twarogiem czy lubelskie, w których nadzienie to kasza, twaróg i mięta.

- Do naszych farszów nie używamy żadnych mrożonek ani sztucznych dodatków – mówi pan Paweł. - Pierogi z wybranymi owocami pojawiają się więc tylko sezonowo, i tak pierogi z truskawkami oferujemy latem, kiedy truskawki są dostępne świeże w sklepach. Oczywiście realizujemy też indywidualne zamówienia, z wybranym przez klienta smakiem czy farszem pierogów. Niedawno na takie właśnie zamówienie stworzyliśmy pierogi z pełnoziarnistej mąki czy pierogi z pieczarkami i cebulą oraz różnymi dodatkami.

Pierogi możemy zamówić gotowane lub przysmażone na patelni. Wybraną ilość możemy zjeść w lokalu lub zamówić na wynos. W pierwszej wersji za 6 pierogów (porcja waży ok. pół kilograma) zapłacimy 8 zł. Jeśli zamówimy pierogi na wynos za kilogram zapłacimy od 20 do 24 zł. W menu nie brakuje także barszczu, kołdunów, uszek i zimnych napojów.

- Pierogi rozchodzą się u nas błyskawicznie – mówi pan Paweł - Mamy już wielu stałych klientów. Regularnie nasze pierogi wozimy też za granicę np. do polskich sklepów w Anglii.

Mimo takiego sukcesu właściciele nie osiadają na laurach. Wciąż zamierzają rozwijać biznes. Wkrótce w menu pojawią się nowe smaki pierogów, m.in. z kaszą gryczaną i pieczarkami czy z twarogiem, makiem i bakaliami. W trakcie budowy jest też nowa strona internetowa lokalu. Od przyszłego roku pierogi z al. Piastów 53 będzie można natomiast zamawiać z dowozem pod wybrany adres.

- Marzy nam się uruchomienie kolejnych pierogarni – zdradza pan Paweł. - Będziemy robić wszystko, aby to marzenie się spełniło.

Pierogarnia
al. Piastów 53
tel. 503 160 740
godziny otwarcia:
od poniedziałku do piątku: 10.00 – 18.00
w soboty: 10.00 – 16.00

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto