Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pączki w Szczecinie. Która cukiernia jest najlepsza? [ZDJĘCIA]

Leszek Wójcik
Leszek Wójcik
Cukiernia Woźniak. To zwycięzca tegorocznego konkursu na najlepsze pączki w Szczecinie. Tuż za nim uplasowała się cukiernia Park Hotelu. Trzecie miejsce zajęła cukiernia Wojciechowski.

Jak co roku Slow Food Convivium Szczecin przed "Tłustym Czwartkiem" oceniał pączki szczecińskich cukierników. Eksperci próbowali wypieki w sali degustacyjnej Park Hotel. Już we wtorek, bo chcieli, by ich werdykt dotarł do szczecinian jeszcze przed czwartkiem.

- By miłośnicy pączków zdecydowali się na zakup pełnowartościowych produktów. Zdrowych, pysznych i tradycyjnych podkreśla Andrzej Buławski lider Convivium Szczecin Slow Food Polska, która w myśl zasady "Jemy tu i teraz" promuje jedzenie lokalne.

Trzyosobowe jury degustowało pączki kupione w trzynastu szczecińskich cukierniach. Najwięcej punktów, bo aż 15 (na dwadzieścia możliwych do zdobycia) przyznało cukierni Woźniak. Przypomnijmy, że tegoroczny zwycięzca tryumfował w tym konkursie już po raz trzeci.

- Trzyma poziom - twierdzi lider Convivium Szczecin. - To świadczy o profesjonalizmie właścicieli firmy i wysokiej jakości jej produktów.

Drugie miejsce (14,5 pkt.) zajął pączek pochodzący z cukierni Park Hotel. Trzecie (12 pkt.) pączek kupiony w jednej z najstarszych piekarni w Szczecinie, Wojciechowski.

Czym się wyróżniły spośród pozostałych?

- Smakiem - zapewnia Andrzej Buławski. - Doskonałym ciastem wypełnionym prawdziwymi, tradycyjnymi powidłami śliwkowymi.

Jak zapewniają pączkowi eksperci, idealny pączek musi w określony sposób wyglądać (opończa wokół pączka powinna być wyraźna) i mieć odpowiednią sprężystość.

- Prawdziwy pączek po przyciśnięciu ma się rozprężyć i wrócić do pierwotnej objętości - tłumaczy nasz rozmówca.

W tegorocznym, ósmym z kolei, konkursie na najlepsze pączki w Szczecinie, wzięło udział trzynaście cukierni.

- Niestety, od poprzedniej edycji konkursu w 2020 r. (w ubiegłym roku z powodu pandemii konkurs się nie odbył - przyp.lw), kilka firm znikło z rynku. Co dziwne, część innych dzisiaj nie miała pączków w swojej ofercie; przygotowywali się na czwartek.

Jak się okazuje, pączki mają długą historię, sięgającą aż starożytnego Rzymu (wtedy jeszcze nie były przyrządzane na słodko). W Polsce początkowo też nadziewane były słoniną. Słodkie pojawiły się w XVI w. Zgodnie z tradycją, jemy je przede wszystkim w Tłusty Czwartek. Wtedy przeciętny Polak zjada prawie trzy pączki - choć nie jest dietetyczny, jeden ma około 250 kcal. Ocenia się, że tego dnia zjadamy ich 120 mln!

ZOBACZ TEŻ:

Warto wiedzieć, że np. we Francji i w Nowym Orleanie w Stanach Zjednoczonych obchodzi się Mardi Gras (tłusty wtorek), który charakteryzuje się hucznymi zabawami.

Proste, sprawdzone przepisy na tłusty czwartek 2022. Pączki,...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto