Najlepsza domowa pizza? PRZEPISY od internautów! Rozwiązanie konkursu
Przepis od Pana Macieja Przepis jest raczej prosty: - Ciasto Ok. 40g drożdży (dość sporo bo lubię na nieco grubszym cieście), 300g mąki, szklanka wody (posolonej), łyżka oliwy. Ciasto trzeba dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. - Sos Cebulę drobno posiekać, 1/4 czerwonej papryki drobno posiekać- wszystko podsmażyć na głębokiej patelni. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę po czym dodać je na patelnię (po ok. 15 min powinny się zamienić w gęsty sos). Doprawić- posiekany czosnek, pieprz świeżo zmielony, oregano, bazylia, szczypta cynamonu i cukru. Sos musi się zredukować co może zająć dodatkowe 15 min. - Dodatki Ja lubię na pizzy: ser. cebulę, paprykę, zielone oliwki, ser feta, szynka lub polędwica. Poszczególne dodatki należy pokroić (cebulę w pióro, paprykę i fetę w kostkę itd.). Ciasto po wyrośnięciu raz jeszcze przez chwilę wyrabiać następnie delikatnie rozwałkować na placek (o śr. ok 35 cm). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kilku miejscach nakłuć widelcem i nasmarować kilkoma kroplami oliwy. Piec przez 15 min. Wyjąć przypieczone ciasto, posmarować sosem równomiernie rozłożyć dodatki (ser najlepiej od razu na sos) i piec przez następne 15 min. PYCHA!