Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Muffiny paleo z malinami

red
Znowu paleo i znowu muffiny, a to oznacza, że będzie pysznie.

Jak już zdążyliście zauważyć, ostatnio w swojej kuchni używam dużo zdrowszych składników, co cieszy mnie ogromnie. Teraz dużo eksperymentuję z mąką kasztanową i kokosową, które są wskazane w diecie paleo, której zresztą jestem zwolenniczką. Trzeba wiedzieć, że muffiny na tej mące nie rosną, ciasto jest gęste. Zatem spokojnie łyżką można w papilotkach uformować kopiaste muffiny, bo ciasto nie rozleje się w piekarniku. Najlepiej smakują na drugi dzień, jak się „przegryzą”.

Do dzieła!

Na około 10 sztuk muffinek potrzebujesz:

- 9 kopiastych łyżek mąki kokosowej,
- 3 jajka,
- 6 łyżeczek wiórków kokosowych,
- łyżka oleju kokosowego,
- ksylitol do smaku (dodaj tyle aż surowe ciasto będzie wyraźnie słodkie),
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- mleko kokosowe (niewiele),
- maliny (30 sztuk)

Wszystkie składniki (oprócz malin i mleka) umieść w misie robota kuchennego i dokładnie wymieszaj. Jak już ciasto będzie wymieszane, dodaj odrobinę mleka kokosowego, najlepiej stopniowo. Ciasto ma być gęste i zbite tak, żeby można było uformować w papilotce muffinę bez obawy, że się może rozpaść. Do każdej papilotki włóż na dno 3 świeże lub mrożone maliny. Nałóż do foremek ciasta i uformuj kopiaste babeczki. Piecz do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut. Najlepsze, jak już pisałam, na drugi dzień.

Smacznego!

Amerykańskie wypieki - muffiny

Wideo: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto