Wino lodowe to rzadko spotykany, słodki rodzaj tego alkoholu, produkowany z winogron, które zamarzły na winorośli, a które następnie wyciska się jeszcze przed rozmarznięciem.
Na taką produkcję zdecydowali się właściciele Winnicy Turnau w Baniewicach. Zbiory prowadzono nad ranem, gdy na termometrach temperatura wskazywała siedem stopni poniżej zera.
Poprzedni zbiór miał miejsce w 2017 roku. Wówczas udało się osiągnąć wyjątkowy efekt.
- Precyzyjne wyciskanie pozwoliło otrzymać niewielką ilość bardzo słodkiego, esencjonalnego soku, który został poddany procesowi fermentacji. Efektem tego skomplikowanego działania jest słodkie wino ze wspaniałą, soczystą kwasowością. Dominują w nim aromaty świeżo skoszonego siana i miodu. W ustach jest obfite i soczyste, pełne akcentów dojrzałych jabłek - mówili wówczas zachodniopomorscy producenci.
Co ciekawe, mimo że winogrona zebrane zostały już w obecnym roku, to za rocznik wina uznaje się 2020. Wino lodowe zabutelkowane zostanie w butelki o pojemności 0,375 litra.
ZOBACZ TEŻ: Lodowe winobranie w Baniewicach
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?