Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy: Plenty Rest. Kuchnia polska z nowej perspektywy

Agata Maksymiuk
Szef kuchni Restauracji Plenty Restaurant udowadnia, że jeszcze wiele do odkrycia w kuchni polskiej.
Szef kuchni Restauracji Plenty Restaurant udowadnia, że jeszcze wiele do odkrycia w kuchni polskiej. FOTO: Plenty Restaurant and Apartments
Jedzenie musi być zabawą, degustacja przyjemnością. I nie trzeba wcale wyszukanych dań by osiągnąć ten efekt. Kaczka, wątróbka, humus, bakłażan choć wydaje nam się, że dobrze znamy ich smak, szef kuchni Restauracji Plenty Restaurant udowadnia, że jeszcze wiele do odkrycia w kuchni polskiej.

Przystawka, danie główne, deser i pytanie jak je skomponować by zachwycić smakoszy. Niepowtarzalna okazja do skosztowania odpowiedzi nadarzy się podczas prestiżowego Restaurant Week. Plenty Restaurant przygotowało menu w dwóch wyjątkowych odsłonach. Pierwsza propozycja jest skierowana do osób gustujących w potrawach mięsnych. Zaczyna się od przystawki Pate z wątróbki z musem malinowym. Forma, zestawienie smaków i sposób podania w niczym nie przypominaną wątróbki jaką pamiętamy z domowej kuchni. Pasztet o gładkiej konsystencji, rozpływa się w ustach. Subtelna malina, tonuje goryczkę mięsa. Całość smaku oprawia pieczywo.

Danie główne Udo kacze confit z kaszą gryczaną i burakami ociera się o kulturę Francji. Nie jest tajemnicą, że confit do jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie kaczego mięsa. Długie pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że kaczka staje się delikatna i nabiera aromatu. Kasza gryczana dzięki autorskiej mieszance przypraw, zyskuje na wartości. Buraki krojone w grubą kostkę dogrywają słodką nutę do dania. Został już tylko deser Sernik z pieczoną dynią. Puszysta chmurka sera opiera się na spodzie z kruchego ciasta. Już pierwszy kęs zostawia na języku delikatny posmak pieczonej dyni. Choć na talerzu prezentuje się standardowo, całkowicie zniewala podniebienie. Trzy dania łączą się w jedną historię prezentując kuchnię polską z zupełnie nowej perspektywy.

Bez mięsa może być również pysznie tylko, że wtedy przygoda zacznie się od Humus z pieczywem. Ciecierzyca nie może być nudna, szczególnie ta od Plenty Restaurant. Zachęca barwą i uwodzi smakiem. Delikatnie przyprawiona na chwilę przenosi kubki smakowe na Bliski Wschód. Świeże pieczy dopełnia kompozycję i rozgrzewa żołądek przed daniem głównym. Czas na gwiazdę menu czyli Bakłażan faszerowany ryżem i migdałami. Pod ciemną skórką warzywa skrywa się smakowity miąższ, który naturalnie łączy się z ryżem. Pierwszy kęs pozostawia aromatyczny posmak migdałów. Niektórzy uważają, że bakłażan to jeden z afrodyzjaków, tym bardziej warto go skosztować. Jeśli bakłażan nie wystarczy by pobudzić endorfiny w organizmie na pewno nadrobi to specjał Plenty Restaurant, czyli Ciasto czekoladowe. Ciasto w kolorze głębokiego brązu i aksamitny krem na bazie czekolady deserowej na długo pozostają w pamięci, stając się powodem by nie raz powrócić do restauracji.

Dwie odsłony menu, a każda tak samo zachwyca. Bo skoro jedzenie musi być zabawą, a degustacja przyjemnością do nudy nie można dopuścić. Każdy kto da się ponieść smakom Plenty na pewno chętnie zajrzy do pełnej kardy dań.

PLENTY REST
ul. Rynek Sienny 1
70-542 Szczecin
tel. +48 606 728 093
e-mail: [email protected]
http://plentyrest.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto