Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. #Kulinaria: Kuchnia z naszych stron

MM Trendy
MM Trendy
Widok z tarasu restauracji
Widok z tarasu restauracji MM Trendy
Co lepiej kulinarnie wyrazi Szczecin, jak nie restauracja z owocami Zalewu Szczecińskiego?! Gdzie rozkoszować się kuchnią regionu, żeby poczuć ducha miasta? Podpowiadamy - w restauracji ze świeżą rybką, widokiem na przystań jachtową i… zaprzyjaźnione czaple. Marina Restaurant to szczecińska kwintesencja smaku, do tego swojska i smaczna. Przystań na wyjątkowe chwile.

Wyobraźcie sobie ciepły letni wieczór, spokojną taflę jeziora, leniwe jachty przy kei i taras, na którym przykryci ciepłym kocem rozkoszujecie się świeżą rybką i lekkim białym winem. Miło, nastrojowo... i w zasięgu ręki!

Restauracja położona jest w sercu Szczecina, bo w zaciszu centrum Natury 2000, nad brzegiem jeziora Dąbie Małe. Trafić tam łatwo. Znajdziecie ją w połowie drogi między prawym a lewym brzegiem miasta przy ul. Przestrzennej 11. A miejsce to naprawdę wyjątkowe! Nie dość, że zjecie tu lokalne przysmaki, to jeszcze z pewnym widokiem na przelatujące czaple, orła bielika i bobry.

Właścicielem restauracji jest Marcin Raubo, który ze swoich podróży po świecie przywiózł coś bezcennego – przekonanie o potrzebie pielęgnowania kuchni regionalnych.

– W mojej pamięci na zawsze pozostaną świeże ryby i kalmary serwowane na plaży przez indonezyjskich rybaków czy aromatyczne przekąski z tajskiej ulicy. Czułem w nich ludzką szczerość i mimo prostoty najwyższą jakość. Na fali tęsknoty za prawdziwymi smakami rodzinnych stron stworzyłem Marina Restaurant - mówi Marcin.

Sukces restauracji oparł o szacunek do lokalnych produktów. Menu przyprawił też tradycjami śródziemnomorskimi, ale zbudowanymi na owocach, warzywach i rybach od lokalnych dostawców.

- Pan Antek stale dowozi nam świeże warzywa i soczyste owoce. Rybacy z Trzebieży prosto z porannych połowów na kutrach rybackich dostarczają okonia, sandacza, flądrę lub turbota. Osobiście dbam o świeże zioła i kwiaty, uwielbiam dekorować nimi dania – mówi Zdzisław Sotek, szef kuchni, którego łatwo spotkać, bo kręci się między stolikami. – Zadowolenie wypisane na twarzach naszych gości jest największą nagrodą, więc chętnie podglądam, co dzieje się w restauracji – przyznaje.

Zdzisław gotował w swojej 30-letniej karierze dla księżnej Szwecji Brygidy, pierwszej damy Jolanty Kwaśniewskiej i korpusu NATO. Jego złota zasada to: proste dania, prosto z serca!

Duet tych dwóch mężczyzn tworzy restaurację, której menu na pewno nie jest kilkustronicową księgą. Postawili na nieskomplikowaną kartę i menu uzależnione od pory roku. Poza tym, jeśli w daniach można odnaleźć żeglarskie korzenie miasta, to im się udało! Tu nawet klasyczne pierogi stają się wizytówką regionu. Ich autorski przepis na pierogi kryje się pod nazwą Przysmak Popeye’a. Farsz – dorsz bałtycki i grubo siekane liście szpinaku oraz sos z sera pleśniowego. - Dostępne tylko u nas - podkreśla z dumą pan Zdzisław. Do tego zupa rybna à la Marina, śledzik na salsie buraczanej, sandacz i dorsz w towarzystwie warzyw z delikatnym sosem maślano-kawiorowym, lekkie sałatki, czy solidny grillowany duet polędwiczek wieprzowych podanych na runie leśnym. Najpopularniejszy jest jednak Specjał Mariny, czyli świeża ryba - pieczona, grillowana lub smażona. Dokładnie jaka? W zależności od połowów, raz okoń, innym razem sandacz. Ważne, żeby była prosto od rybaka. – W przyszłym sezonie będziemy mieli własną wędzarnię – dodaje Zdzisław.

Marina Restaurant swój klimat czerpie nie tylko z kuchennych inspiracji, ale i z wyjątkowej lokalizacji. Jedno dopełnia drugie. Letni taras restauracji otwarty jest na przystań jachtową, bujną zieleń i dzikie ptactwo, zresztą sama restauracja otoczona jest przestronnymi oknami, które pięknie prezentują uroki okolicy. Na co dzień przyciąga amatorów śniadań na świeżym powietrzu i wielbicieli nastrojowych kolacji.

– Człowiek ma wrażenie, że wyrwał się z miasta, a tak naprawdę jest 10 minut drogi od centrum – mówi Ewa Bieganowska, stała klientka i armatorka motorówki zacumowanej tuż przy restauracji. – Połączenie charakteru kuchni i samego miejsca potęguje autentyzm smaków – dodaje. Przekonało się o tym już tysiące weselników, bo romantyzm miejsca przyciąga pary młode do organizacji wesel. Sam właściciel, też zdecydował się na wesele w Marinie. Zaprosił ponad 100 gości z całego świata, którzy do dziś wspominają wyjątkowość miejsca.

– Były to najważniejsze chwile w moim życiu. Cieszę się, że mogę się tym miejscem dzielić z innymi – wspomina Marcin. – Śmiało możemy mówić, że serce miasta jest w centrum jego wspaniałej natury, przy wodzie. A jak trafić do serca szczecinian? Najpewniej przez żołądek...

Marina Restaurant - Przystań na wyjątkowe chwile
Posmakujesz lokalnych specjałów.
Posłuchasz ciszy. Poczujesz serce miasta.
ul. Przestrzenna 11, Szczecin
www. marina-restaurant.pl

"Zaproś Morze na obiad. Zdrowie płynie z ryb"

Jacek Okraska, koordynator ogólnopolskiej akcji społecznej „Zaproś Morze na obiad. Zdrowie płynie z ryb”: Uświadamiamy Polaków, że naprawdę warto jeść świeże ryby. Śledzie, dorsze, flądry, gładzice czy szproty. To właśnie te gatunki sławią Morze Bałtyckie. Wyśmienity smak nie jest jedynym powodem. Wpływają na pozytywny nastrój, poprawiają naszą cerę, wzmacniają organizm, dzięki czemu jest mniej podatny na niebezpieczne choroby. Ułatwiają również naukę wpływając na poprawę pamięci. Wśród krajów europejskich mniej ryb niż Polacy zjadają tylko Węgrzy, Słowacy, Słoweńcy i Czesi. Wierzę, że w najbliższych latach to się zmieni. Dostęp do nich, szczególnie w Szczecinie jest naprawdę rewelacyjny! Ze Szczecina mamy blisko do morza, nad jezioro – dlatego polecam wizytę w Marina Restaurant, malowniczo położonej restauracji, gdzie możemy skosztować przepysznych, świeżych ryb, przyrządzonych na różne sposoby. Teraz trzeba tylko uświadomić szczecinian, że ryby to samo zdrowie.


>>> Zobacz, gdzie znajdziesz nasz bezpłatny magazyn »


[Czytaj również on-line:

MM Trendy. Szczecin | Styl | Moda | Kultura. Serwis »](http://www.mmszczecin.pl/trendy)


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto