Paweł Kostecki z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie wygrał V Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej.
W tym roku tematem konkursu były "Świąteczne Potyczki Kulinarne". Wśród potraw znalazły się głównie ryby serwowane z warzywami, sosami, musami, galaretkami i innymi dodatkami. Królował przede wszystkim łosoś przygotowany na różne sposoby, zawijany w szynce i w karmelu z orzechami.
Wygrała jednak "Pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami w syropie sosnowym i sosem z owoców leśnych", którą przygotował Paweł Kostecki.
- W święta na stole królują ryby, ja chciałem do tematu podejść trochę inaczej i zaproponować mięso - mówi Paweł Kostecki. - Mięsa się nie je w Wigilię, ale można w kolejne świąteczne dni. Przede wszystkim chciałem stworzyć nowy trend na święta. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo dobra.
Nagroda bardzo ucieszyła ucznia.
- Wszystkie nagrody mnie cieszą i zaskakują - mówi. - Wiele zawdzięczam mojej nauczycielce, która mnie dużo nauczyła przez 3 lata, i z którą jeździłem na wiele konkursów.
W konkursie wzięło udział 12 uczniów z 7 szkół gastronomicznych z całego województwa zachodniopomorskiego.
Drugie miejsce zajął Szymon Byczkiewicz z Zespołu Szkół nr 2 w Szczecinku, a trzecie - Miłosz Jóźwiak z Zespołu Szkół nr 2 w Pyrzycach.
Nagrodę publiczności zdobył Piotr Mazurek z Zespołu Szkół nr 5 w Stargardzie Szczecińskim.
Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół nr 6 w Szczecinie.
(mk)
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?