Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Minibrowar w Szczecinie otwarty. Piwo wypijesz na komendzie [film+zdjęcia]

Redakcja
Minibrowar powstał przy placu Batorego w Szczecinie. Można ...
Minibrowar powstał przy placu Batorego w Szczecinie. Można ... Andrzej Szkocki
Minibrowar powstał przy placu Batorego w Szczecinie. Można spróbować w nim warzonego na miejscu trunku.

We wtorek, punktualnie w południe otwarto pierwszy w Szczecinie lokal, gdzie sprzedawane jest piwo własnej produkcji.

- Różnimy się od pozostałych tym, że mamy profesjonalny sprzęt do warzenia piwa - mówi pomysłodawca Damian Kunach, właściciel mini browaru. - Robimy je na miejscu, każdy może podejrzeć pierwszy etap produkcji. Na początek przygotowaliśmy pięć tysięcy litrów. Jest piwo pszeniczne, półciemne i jasne. Duże kosztują 8 złotych, małe 7. Myślę, że lokal znajdzie swoich bywalców.

Mini browar powstał przy placu Batorego w zabytkowym budynku, w którym ponad 150 lat temu mieściła się wojskowa komendantura. Jest zrobiony w klimacie przedwojennej knajpki, z zabytkowymi przedmiotami. Do piwa proponowane są również przekąski.

– Na pomysł stworzenia tego miejsca wpadłem dwa lata temu. Od początku chciałem, by był to interes rodzinny, dlatego wspólnie wszystko dokładnie  konsultowaliśmy i przeliczyliśmy – mówi właściciel mini browaru Damian Kunach. – Podjęliśmy decyzję, że spróbujemy i zaczęliśmy starania o fundusze unijne.

Damian rozpoczął szkolenia w Bawarii. To były miesiące podpatrywania najlepszych w niemieckiej stolicy piwa, ale jednocześnie załatwianie formalności.  Przygotowaniem projektu, który stanął do unijnego konkursu, zajęła się specjalistyczna firma. Okazało się, że pomysł jest strzałem w dziesiątkę. Na blisko 200 kandydatów zajął ósme miejsce i otrzymał dofinansowanie.

Mini browar powstał przy placu Batorego w zabytkowym budynku, w którym ponad 150 lat temu mieściła się wojskowa komendantura. Zrobiony jest w klimacie przedwojennej knajpki, z muzyką na żywo, zabytkowymi przedmiotami oraz prostym, ale wyszukanym jedzeniem.

W Starej Komendzie sprzedawane będzie piwo pszeniczne, jasne i ciemne. Recepturę ma już sprawdzoną. By uzyskać optymalny smak powinno przeleżeć, w zależności od rodzaju piwa, od 3 do 7-8 tygodni.



Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook

od 7 lat
Wideo

Pensja minimalna 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto